Norveç'te Fotoğraf Paylaşırken Yapılan Değişiklikleri Açıklamak Zorunda Bırakan Yasaya Fenomenlerden Destek

TAKİP ET

Norveç'te yürürlüğe girecek yeni bir yasal düzenleme ile fotoğraf paylaşan kişilerin fotoğraflarda yaptıkları değişiklikleri açıklaması gerekecek.

Norveç'te yürürlüğe girecek Pazarlama Yasası ile sosyal medyada fotoğraf paylaşacak kişilerin fotoğrafları üzerinde yaptıkları değişiklikleri açıklamaları gerekecek. Yasaya göre, insanın vücut şekli, beden numarası ya da ten rengi açısından gerçeklikten kopuk olacak şekilde üzerinde rötuş yapılmış ya da başka şekillerde manipüle edilmiş reklamlar için bir açıklama eklemek yükümlülük haline getirilecek.

Parlamentodan geçen yasayı Norveç Kralı da onaylarsa reklamlardaki idealize edilen insanların toplum üzerinde yarattığı baskıyı hafifletmeyi amaçlayan yasa yürürlüğe girecek. 

Filtreler de Dahil

Fenomenler, oyuncular ve sanatçılar da dahil olmak üzere fotoğraf paylaşan kişiler, Snapchat ve Instagram gibi uygulamalarda kullanılan filtreleri de belirtmek durumunda olacak. 

Norveç'te yaşayan bir Instagram fenomeni  Madeleine Pedersen, yeni düzenlemenin, gençlerin gerçek dışı vücut imgeleri ile kendilerini karşılaştırmalarına engel olacağını umduğunu belirterek, “Kendi bedeni ve yüzü ile ilgili güvensizlik yaşayan çok insan var. En kötüsü de diğer kızların fotoğrafları üzerinde değişiklik yapıp yapmadıklarını bilmiyor olmaktı. Bu yüzden bu yasaya ihtiyaç var” dedi.

 

norveç sosyal medya yasası şop düzenleme pazarlama