NYT: Erdoğan Geri Adım Attı

TAKİP ET

New York Times (NYT) gazetesi 10 büyükelçi krizinin bitişini Erdoğan'ın geri adım atışı olarak yorumladı.

10 ülkenin büyükelçisi Türkiye'yi Osman Kavala'yı serbest bırakmaya çağıran bir açıklama yapmış, sonrasında ise AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan bu büyükelçilerin "istenmeyen kişi" ilan edilmesine yönelik talimat verdiğini söylemişti. Erdoğan'ın açıklaması sonrasında krize dönüşen çağrıya ilişkin yeni bir adım atan 10 ülke büyükelçisi yaptıkları açıklama ile Viyana Sözleşmesi'nin 41. maddesine sadık kalacaklarını teyit etmişti. Büyükelçiliklerin son açıklaması Erdoğan çevresinde geri adım olarak yorumlanırken konuya ilişkin bir açıklama yapan ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, 18 Ekim'de yapılan açıklamanın Viyana Sözleşmesi'ne aykırı olmadığını söyledi.

Batı basınında yaşanan kısa süreli kriz farklı farklı yankılar buldu. New York Times AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın bu büyükelçileri sınır dışı etme tehdidinden geri adım attığını belirterek krizin sonlandırılmaması ihtimalinin uzmanlar ve diplomatlar tarafından hem Türkiye'nin ekonomik bir felakete uğraması hem de NATO müttefikliğinin kalıcı bir hasar alması olarak yorumlamasına yer verdi.

Britanya merkezli yayın yapan Reuters ise tarafların yaşabilecek en büyük diplomatik krizin eşiğinden döndüğünü belirterek Erdoğan'ın geri adım attığı ve meydan okumasına rağmen sonunda gerilimi soğutacak bir hamle yaptığını yazdı.

Fransa merkezli yayın yapan Le Figaro ise Erdoğan'ın Türk diplomatları tarafından uyarıldığını ve bundan sonra tarafların daha dikkatli olacaklarını ifade etti.

Alman basınından Die Welt, Erdoğan'ın öngörülemez tavrının sürekli komplolarla karşı karşıya kaldığını zannetmesinden kaynaklandığını belirterek diplomatik krizin gürültülü başlasa da sessizce bittiğini kaydetti. Die Welt'in haberinde büyükelçiliklerin ve Türk hükümetinin açıklamalarının koordineli olmasının kuvvetle muhtemel olduğu belirtildi.

NYT Erdoğan Geri Adım Attı