O Ülkeye Deprem Sonrası Desteği İçin Önce Teşekkür Edildi, Sonra Bayrağı Silindi

TAKİP ET

İzmir açıklarında gerçekleşen deprem felaketinin ardından geçmiş olsun dileklerini ileten ülkelere yönelik Erdoğan'ın sosyal medya hesabı üzerinden yapılan teşekkür paylaşımında değişikliğe gidilmesi dikkat çekti.

Partili Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, İzmir açıklarında gerçekleşen deprem felaketinin ardından geçmiş olsun dileklerini ve yardım tekliflerini ileten ülkelere teşekkürlerini bildiren bir açıklama yayımladı. Erdoğan'ın sosyal medya hesaplarından bu ülkelerin bayraklarına yer verilerek yapılan teşekkür paylaşımında saatler içinde bir değişikliğe gidilmesi dikkat çekti.

Yayımlanan ilk görselde resmi adıyla Çin Cumhuriyeti, yani Tayvan'ın da bayrağı yer alıyordu. 

Erdoğan'ın Tayvan bayrağına yer vererek teşekkürlerini bildirmesi üzerine Tayvan Dışişleri Bakanlığı da bu sıradışı adıma karşı kayıtsız kalmayarak bir açıklama yayımladı. Açıklamada "Erdoğan'ın minnettarlık ve tanıma mesajını takdir ediyoruz. Tayvan, uluslararası topluluğun sorumlu bir üyesi olarak, ihtiyaç anında çağrıya cevap vermeye isteklidir ve buna muktedirdir" ifadelerine yer verildi. 

Bu açıklamanın yayımlanmasından kısa süre sonra Erdoğan'ın sosyal medya hesabından Tayvan bayrağının yer aldığı tasarım kaldırıldı. Teşekkür paylaşımı; dünyada yalnızca Honduras, Nauru, Nikaragua, Palau gibi ülkelerin tanıdığı Tayvan'a ilişkin bu sıradışı hamleden geri dönülerek Tayvan bayrağı olmadan yeniden yapıldı.

Bilindiği üzere Çin Halk Cumhuriyeti, tıpkı Hong Kong gibi Tayvan'ı da 'bir devlet, iki sistem' politikasıyla topraklarına katmak istiyor. Bu nedenle Tayvan bayrağının yer aldığı tasarımın Çin Halk Cumhuriyeti'nin diplomatik temsilciliklerinin tepkisi üzerine kaldırılmış olabileceği yorumları yapıldı.

tayvan çin cumhuriyeti çin halk cumhuriyeti izmir depremi recep tayyip erdoğan cumhurbaşkanlığı