Obezitenin Beyni Küçülttüğü Keşfedildi

TAKİP ET

ABD'de yapılan bir araştırma sonucunda obezitenin artışı ile son 50 bin yılda insan beyninin küçülme trendine girdiği keşfedildi.

ABD'li nörobiyolog Jeff Morgan Stibel, yaptığı araştırmada insan beyninin son 50 bin yılda ciddi bir küçülme trendine girdiğini keşfetti.

"Brain, Behavior and Evolution" dergisinde yayımlanan araştırmada "Holosen" devrinden kalma 30 ve "Geç Pleistosen"den kalan 25 kafatası ile 1980 ve 1982 arasında ölen 19 kişinin otopsi verileri mukayese edildi.

Araştırmada son dört milyon yılda insansıların beyinlerinin vücutlarının geri kalan kısımlarına göre orantısız biçimde büyümelerine rağmen son 50 yılda bu durumun tam tersine döndüğü ve beyin kültesinin yüzde 5 civarında azalma gösterdiği görüldü. Stibel bu durumda obezitenin etkisi olduğunu düşündüklerini ifade etti.

Beyin boyutunun küçülmesi modern insanın değişen fizyolojisine uyum sağlaması olarak da yorumlansa da bu beyinsel küçülmenin bilişsel yetkilere etkisi henüz tam olarak belirlenemedi. 

Buna karşın Stibel, sanayileşmiş bölgelerde yaşayan insanların zeka seviyelerinin son 30 yılda önemli düşüşler yaşadığını, sağlık ve teknoloji alanındaki ilerlemelerin bu gidişi tersine döndürmeye yeterli gelmeyebileceğini belirtti. 

Obezitenin Beyni Küçülttüğü Keşfedildi