ODTÜ'ye Disiplin Soruşturması

TAKİP ET

YÖK, rezervuar alanı öğretim üyesi kadrosuna atamada jüri üyelerinin usulsüz oluşturulması ve gerekçeli kararın belirtilmemesi nedeniyle ODTÜ'ye soruşturma açılmasını talep etti.

Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde (ODTÜ) 2019'un Nisan ayında Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği rezervuar alanı öğretim üyeliği için kadro açıldı. Kadroya M.O.D. isimli kişi yerleşti. Ancak başvurusu reddedilen T.E., 'jüri üyelerinin ortak görüşleri doğrultusunda alınan fakülte yönetim kurulu kararı ile uygun görülmediğini' öğrenince kararda usulsüzlük olduğunu belirterek şikayetçi oldu.

Ankara 18. İdare Mahkemesi’nce verilen ara kararda, üniversiteden konuyla ilgili tüm bilgiler ve belgeler istendi. Ardından 'üniversiteye alınacak öğretim üyesi kadrosu için davacının yeterli koşulu sağlayıp sağlamadığının tespiti amacıyla' bilirkişi incelemesi yaptırılması gerektiğine karar verildi.

T.E. için düzenlenen bilirkişi raporunda  “T.E. kadro başvurusu yapabilmek için gerekli minimum 15 puanı fazlasıyla sağlamaktadır. Dolayısı ile davacı, ODTÜ atama yükseltme kriterleri anlamında başvuru koşulunu sağlamaktadır” ifadelerine yer verildi ve “T.E’nin çalışma ve eserlerinin ODTÜ Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği rezervuar alanı öğretim üyesi kadrosuna atanmak için gerekli yeterlilikte olmadığı kanaatine varıldığına” karar verildi.

Yükseköğretim Kurulu’na Başvurdu

T.E., söz konusu ilana başvurduğu sırada, bir üniversitede üretim ve rezervuar anabilim dalında öğretim üyesi olarak görev yapmakta olduğunu ve daha önce de rezervuar mühendisliği alanında ders verdiğini belirterek Yükseköğretim Kurulu'na (YÖK) şikâyette bulundu. 

Konu hakkında incelemelerini tamamlayan YÖK, jüri üyelerinin atama yönetmeliğine uygun oluşturulmadığını tespit etti. Konu hakkında ODTÜ Rektörlüğü’ne yazı gönderen YÖK, 'Mühendislik Fakültesi Dekanlığı tarafından gerekli jüri üyelerinin belirlenebilmesinde mevzuata aykırı işlem yapılması nedeniyle fakültenin dekanı ve sorumluluğu tespit edilecek diğer ilgililer hakkında disiplin soruşturma yapılmasını' istedi. 

YÖK’ün verdiği kararda ise “Jüri üyelerinin belirlenmesinin bir buçuk ay gibi uzun bir süre geciktirilmesinde bir ihmalin olduğu, bu nedenle Mühendislik Fakültesi Dekanlığı tarafından gerekli jüri üyelerinin belirlenebilmesinde mevzuata aykırı işlem yapılması nedeniyle fakültenin dekanı ve sorumluluğu tespit edilecek diğer ilgililer hakkında 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun 53. maddesi hükümleri uyarınca disiplin soruşturması yapılması gerektiği sonuç ve kanaatine varıldığı belirtilmiş olup bu hususta üniversite rektörlüğüne gerekli bildirim yapılmıştır” denildi.

odtü yök mühendislik petrol doğalgaz öğretim üyesi rezervuar usulsüz kadro soruşturma disiplin