Öğrencilerinin Ölümünün Ardından Fransız Medyasına Konuşan Gabonlu Diplomat, Türkiye'yi Şikayet Etti

TAKİP ET

Karabük Üniversitesi'nde okuyan Gabonlu bir öğrencinin cesedi, Filyos Çayı'nda bulundu. Olayla ilgili

Karabük Üniversitesi’nde okuyan Gabonlu bir öğrencinin cesedi, Filyos Çayı’nda bulundu. 26 Mart Cumartesi günü Yeşilköy mevkisindeki çayda yüzenler tarafından fark edilen cesedin, Makine Mühendisliği hazırlık sınıfı öğrencisi Jeannah Danys Dinabongho Ibouanga’ya (17) ait olduğu belirlendi. Olay yerine gelen polis ve savcı ekipleri, genç kızın ölümüyle ilgili inceleme başlattı.

Dinabongho’nun cesedi, otopsi için Karabük Eğitim ve Araştırma Hastanesi morguna kaldırıldı. Genç kızın üzerindeki kıyafetler ve telefonu da delil olarak incelenmek üzere alındı. Karabük Cumhuriyet Başsavcılığı, 27 Mart Pazar günü yaptığı yazılı açıklamada, otopsi sonucunda herhangi bir cinsel saldırı veya darp izine rastlanmadığını duyurdu. Açıklamada, “Ölüm olayının suda boğulma şeklinde meydana geldiği, Filyos Çay’ına girmeden önce ölüm olayının gerçekleşmediği anlaşılmıştır” denildi.

6 Kişi Gözaltına Alındı

Gabonlu Jeannah Danys Dinabongho Ibouanga adlı genç kızın Filyos Çayı’nda cesedinin bulunmasının ardından başlatılan soruşturmada bugün sabah saatlerinde 2’si yabancı 5 kişi yakalandı. Ekipler, Dinabongho’nun aynı evi paylaştığı öğrenilen yabancı uyruklu bir üniversiteli kızı da gözaltına aldı. Böylece soruşturmada gözaltına alınanların sayısı 6’ya yükseldi. Soruşturma devam ediyor.

Karabük'teki Afrikalılardan Protesto

Öte yandan, Karabük Üniversitesi’nde eğitim gören yabancı uyruklu öğrenciler, Dinabongho’nun ölümüne tepki gösterdi. 29 Mart Salı günü üniversite kampüsünde toplanan öğrenciler, “Dina’ya adalet” sloganlarıyla yürüyüş yaptı. Öğrenciler, genç kızın ölümünün aydınlatılmasını ve sorumluların cezalandırılmasını istedi.

Büyükelçiliğe İzin Verilmedi

Bu arada, Gabon Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği de olayla ilgileniyor. Büyükelçiliği temsil eden Avukat Kerim Bahadır Şeker, soruşturma dosyasına erişim talebinde bulundu. Ancak Sulh Ceza Mahkemesi, Şeker’in dosyadan örnek alma ve dosyayı inceleme yetkilerini kısıtladı. Şeker, karara itiraz edeceğini söyledi.

Gabon Büyükelçisi Türkiye'yi Fransa'ya Şikayet Etti

Gabon’un Ankara Büyükelçiğinden bir kişi, Fransız medyasındaki TV5 Monde'ye verdiği bir röportajda Türkiye’yi kötüledi. Diplomat, Karabük’te Filyos Çayı’nda cansız bedeni bulunan Gabonlu öğrenci Jeannah Danys Dinabongho Ibouanga’nın ölümüyle ilgili soruşturmada Türk makamlarını görevini yerine getirmemekle suçladı. Büyükelçi, “maktulün zenci olması sebebiyle” olayın üzerine fazla gidilmediğini iddia etti.

Diplomat, Karabük Üniversitesi’nde öğrenim gören Gabonlu öğrencilerin kendilerine kötü davranıldığını ve ırkçılığa maruz kaldıklarını da ileri sürerek şunları söyledi:

 "Ölen öğrencimizin annesine gönderdiği sesli mesajlarda Karabük’te kendisine kötü davranıldığını ve öldürülebileceğini söyledi. Annesine, 'Sakarya'ya gitmek istiyorum çünkü orada ırkçılık yok' diye konuştu.
 

gabon Jeannah Danys Dinabongho Ibouanga tv5 monde gabon büyükelçiliği karabük