Öksürüğü Anında Kesen Kestane Balının Faydaları

TAKİP ET

Arıların kestane çiçeklerinden topladıkları özlerden yaptıkları kestane balının faydaları oldukça fazladır.

Arıların kestane çiçeklerinden topladıkları özlerden yaptıkları kestane balının faydaları oldukça fazladır. Bağışıklığı güçlendirmesi açısından önemli bir yere sahip olan kestane balı haziran ayında üretilir. Kestane balının farkı ise yüksek oranda demir içermesidir. Birçok hastalığın tedavisinde yardımcı besin olarak kullanılır. Halk arasında deli bal ya da acı bal olarak bilinen kestane balı tam bir şifa kaynağıdır. Tadında ve kokusunda kestane tadı alınabilir. Diğer bal çeşitlerine göre daha koyu kıvamda ve buruk bir tada sahiptir. Ülkemizde kestane ağaçlarının fazla bulunduğu Karadeniz bölgesinde üretilir. Kestane balı fiyatı yüksek olduğundan tüketimi yaygın değildir. Pahalı olmasındaki neden ise kaliteli kestane polenlerinden üretilmesi ve sınırlı sayıda kestane ağacı yetiştiriliyor olmasıdır. Parlak koyu kahverenginde görünen kestane balı tadı, kokusu ve besleyici değeri ile hem sofralarınıza hem de sağlığınıza hitap ediyor.

Kestane Balının Faydaları

B ve C vitaminleri ile demir oranı fazla olan kestane balı kansızlığı önler. 

Özellikle kış aylarında sıkça görülen nezle, grip ve soğuk algınlığına birebir gelen kestane balı limon ve zencefille karıştırılarak tüketildiğinde bağışıklığı güçlendirerek hastalığı daha kolay atlatılmasını sağlar.

Balgam söktürücü özelliğe sahip olan kestane balı kuru öksürüğü anında keser. Bir bardak ılık suyla birlikte içilebilir. Ayrıca nefes darlığını önlediğinden astım hastalarının düzenli olarak tüketmesi önerilir.

Antioksidan özelliğine sahip olduğundan boğaz enfeksiyonu, mide ve idrar yolu enfeksiyonlarına iyi gelir. 

Sık sık kan şekeri düşenlerin az miktarda tüketerek kan şekerini kolayca dengelemesine yardımcı olur. 

Doğal şeker içermesi, tokluk hissi vermesi ve ani tatlı krizlerini önlemesi açısından oldukça faydalı bir besin olan kestane balı diyet yaparken tüketilebilir. 

Göz tansiyonu ve katarak gibi görme problemlerine iyi gelir. 

Yemeklerden sonra midede gaz, şişkinlik, mide krampları, bulantı olan kişilerin rahatlamasını sağlar. 

Uykudan önce bir çay kaşığı kadar tüketilen kestane balı ise uykuya daha kolay dalmanızı ve dinlenmiş olarak uyanmanızı sağlar. 

Tam bir antiseptik görevi gören kestane balı ağız içi ve dil üzerinde çıkan yaralarının (aft) geçmesine yardımcı olur. 

Ergenlik döneminde görülen ciltte sivilce ve siyah nokta oluşumunu önler.

Bağırsakları yumuşatarak kabızlık sorununa iyi gelir. 

Yanık tedavisinde etkilidir. Yanık olan bölgenin üzerine sürüldüğünde ciltte yanık izi oluşmasını önler. 

Yüz maskesi olarak kullanılabilir. Ciltteki kırışıklıkları önleyerek daha parlak ve pürüzsüz bir cilt yapısına sahip olmanızı sağlar. Antioksidan özelliği sayesinde hücreleri yeniler ve cildi besler.

Eklem romatizmalarına iyi gelir. 1 tatlı kaşığı kestane balı ile toz tarçın ve kırmızı pul biber karıştırılarak ağrıyan bölgeye masaj yapılarak uygulanır. Ağrıyan bölge sıkıca sarılarak sıcak tutulduğunda ağrıyı hızla geçirir. 

Kestane Balı Zararlı mı?

Tadı ve kıvamı bakımından diğer ballara göre çok daha yoğun olan kestane balı tüketirken dikkatli olunmalıdır. Kestane balının zararları arasında aşırı tüketildiğinde bulantı, kusma, baş dönmesi gibi şikayetlerin görülmesi yer alır. Ayrıca diyabet hastaları tüketmeden önce mutlaka doktora danışmalıdır. Şeker hastalarının tüketmesi durumunda kan şekerlerinde ve tansiyonlarında ani düşmeler görülebilir. Bu nedenle ‘’kestane balı nasıl tüketilir’’ diye merak edilir. Günlük 1 tatlı kaşığı kadar düzenli tüketilmesi fayda sağlarken daha fazla tüketilmesi durumunda beklenmedik sorunlarla karşılaşılabilir. 

Kestane Balını Kimler Tüketemez?

Kestane balının faydaları fazla olmasına rağmen bazı kişilerin kesinlikle tüketmemesi gerekir. Bunlar;

Şeker hastaları

Gebelik şekeri olanlar

1 yaşından küçük bebekler

Polen alerjisi olan kişiler

Polikistik over hastalığı olan kişiler
 

kestane balı kestane balının faydaları kestane balı fiyatı kestane balının zararları