Okul Bahçesinde Toplu Mezar: 215 Çocuğun Kalıntıları Bulundu

TAKİP ET

Kanada'da bir okulun bahçesinde 215 çocuğun kalıntıları olan toplu mezar bulundu.

Kanada’nın British Columbia eyaletinde bulunan Kamloops Kızılderili Yatılı Okulu’nun bahçesinde 215 çocuğa ait kalıntı bulundu.

Kalıntı haberlerinin ülkede yarattığı etkinin ardından açıklama yapan, Kanada Başbakanı Justin Trudeau Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Bu, ülkemiz tarihinin o karanlık ve utanç verici döneminin acı verici bir hatırlatıcısı” ifadelerini kullandı.

1978 yılında kapatılan okulun bu durum hakkında herhangi bir bildirim yapmadığını söyleyen Kamloops kentindeki topluluğun temsilcisi Rosanne Casimir, “Bildiğimiz kadarıyla bu kayıp çocukların ölümleri belgelenmedi. Bazıları 3 yaşında olacak kadar küçüktü” dedi.

Utanç Verici

19. ve 20. yüzyıllarda yerli gençleri asimile etmek amacıyla hükümet ve dini yetkililer tarafından işletilen yatılı okullarda 150 binden fazla yerli çocuk ailelerinden alınarak bu okullara yerleştirildi. Çocukların kendi dillerinin konuşulmasını engelleyen okullarda  'kültürel soykırım' diye adlandırılan uygulamalar yapıldı. Bu okulların tarihte bir utanç kaynağı olduğunu belirten Kanada Yerli Halklarla İlişkiler Bakanı Carolyn Bennett, yatılı okulların utanç verici bir sömürge politikasının parçası olduğunu dile getirdi. 

British Columbia eyaleti Adli Tıp Servisi Şefi Lisa Lapointe de bilgi toplama sürecinin başında olduklarını kaydetti.

Kanada British Columbia kızıldereli yatılı okul bahçesi 215 çocuk kalıntı toplu mezar