Okyanus Sayısı 5'e Yükseldi

TAKİP ET

National Geographic, Güney Okyanusu'nu beşinci okyanus olarak kabul etti.

Bilim insanlarının Antarktika'nın etrafını çevreleyen su kütlesini 'okyanus' olarak kabul etmesinin ardından National Geographic de aynı fikirde olduğunu bildirdi. Okyanusun varlığını kabul eden National Geographic, okyanusa 'Güney Okyanusu' adını verdi. 

Hint Okyanusu, Pasifik Okyanusu, Atlantik Okyanusu ve Arktik Okyanusu’ndan sonra okyanus ilan edilen Güney Okyanus'u, 5'inci okyanus oldu. 

National Geographic, aldığı kararı ''En son coğrafi bilgiler için önemli bir küresel kaynak, bu nedenle okyanuslar listemizi bilime ve Güney Okyanusu’nun geleneksel kabulüne dayalı olarak güncelliyoruz” şeklinde duyurdu.

Sular Daha Az Tuzlu ve Oldukça Soğuk

Güney Okyanus'u hakkında bilgi veren National Geographic, ''Güney Okyanusu sularını kuzeydeki benzerlerinden ayıran inanılmaz derecede hızlı hareket eden bir akıntı ile çevrili. Antarktika Çevresel Akımı olarak bilinen akımın akışı hızlı ve Antarktika çevresinde batıdan doğuya doğru hareket ediyor. Sular daha az tuzlu ve oldukça soğuk'' ifadelerine yer verdi. 

National Geographic’e konuşan Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi’nde deniz bilimcisi olan Seth Sykora-Bodie, “Orada bulunan herkes, büyüleyici yanını açıklamakta zorlanacak ama hepsi buzulların daha mavi, havanın daha soğuk, dağların daha ürkütücü ve gidebileceğiniz başka herhangi bir yerden daha büyüleyici manzaralar olduğu konusunda hemfikir olacaklar” şeklinde konuştu.

 

beşinci okyanu s güney national geographic hint pasifik atlantik arktik