Olası Rusya-Ukrayna Savaşında Çernobil Tehlikesi

TAKİP ET

New York Times, ufukta görünen Rusya-Ukrayna savaşı ile ilgili bir yazı yayımladı.

Sözcü'nün New York Times'tan aktardığı haberde Rusya-Ukrayna savaşının başlaması ihtimali nedeniyle Ukraynalı askerlerin konuşlandığı Çernobil bölgesinin yarattığı tehdit konu edildi.

Tarlaları ekilmemiş, şehirleri metruk olan Ukrayna'nın kuzeyindeki Çernobil bölgesindeki radyoaktivite halen çok yüksek olduğu belirtilen haberde Ukrayna'nı söz konusu bölgesi için "Herhangi birinin Dünya'da fethetmek isteyeceği son yer" denildi.

Ukrayna'nın başkenti Kiev'e giden en kısa yolun ülkenin kuzeyindeki Çernobil'den geçmesi nedeniyle bölgeye asker konuşlandırıldı. Ukrayna hükümeti kararı mecburen aldıysa da bölgenin geçmişte bir nükleer felakete tanık olması eleştirileri beraberinde getirdi.

Sınır muhafız birliğinde görevli Yarbay Yuri Shakhraichuk, bölgenin radyoaktif olup olmamasının yahut bölgede kimsenin yaşayıp yaşamamasının kendileri için önemli olmadığını belirterek "Burası bizim toprağımız, ülkemiz ve onu savunmamız gerekiyor" diye konuştu.

Yüksek radyasyona maruz kalmış alanlarda oyalanmadıkları müddetçe askerler için tehdit teşkil etmediği belirtilen yazıda, bazı noktaların ciddi bir tehlike taşıdığı belirtildi. Ukraynalı itfaiyeci Ivan Kovalchuk, bölgeye insan göndermenin hayatları riske atmak anlamına geldiğini belirtirken Rusya'nın Çernobil'de yaşanan nükleer felakette pay taşıması sonrasında askeri olarak Ukrayna'yı tehdit etmesine olan öfkesini dile getirdi.

Tehdit altındaki bölgede bir markette çalışan Elena Bofsunovska ise "Bizi önce neyin öldüreceğini bilmiyoruz, virüs, radyasyon veya savaş" yorumunu yaptı.

rusya ukrayna çernobil radyasyon nükleer Yuri Shakhraichuk Elena Bofsunovska