Ölen İşçiye Emniyet Kemeri Takmaya Çalışmışlardı: Sefine Tersanesi Ölen İşçiyi Suçladı

TAKİP ET

Yalova'da tersanede bir işçi, yüksekten düşerek hayatını kaybetti. İş güvenliği sorumluları, hayatını kaybeden işçi Yasin Demirdağ'a emniyet kemeri giydirmeye çalıştı.

Yalova Sefine Tersanesi'ne meydana gelen olayda işçi Yasin Demirdağ, yüksekten düşerek hayatını kaybetti.

Demirdağ'ın ölümünün ardından tersanede çalışan iş sağlığı e güvenliği görevlileri, Demirdağ'ın ölü bedenine emniyet kemeri takmak istedi.

Hayatını Kaybeden İşçiye Emniyet Kemeri Takmaya Çalıştılar


Sorumluluktan kurtulmak için hayatını kaybeden işçiye kemer takmak isteyen görevlilerle Demirdağ'ın arkadaşları arasında tartışma çıktı. 
   


Tersaneden Açıklama: İşçiyi Suçladılar


Sefine Tersanesi’nden montaj elemanı olarak çalışan Yasin Demirdağ’ın iş kazasıyla ilgili yazılı açılama yapıldı. Tersanede iş güvenliği konusunda tüm önlemlerin alındığı iddia edilen açıklamada, Yasin Demirdağ’a da işe girişte, gerekli iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerinin verildiğini, kişisel koruyucu donanımlarının da eksiksiz teslim edildiği ileri sürüldü.

Açıklamada ayrıca olay günü, İSG personelinin tüm çalışanlara kurallar gereği emniyet kemeri giydirdiği ve çalışma lokasyonlarına yaşam hattı çekildiği anlatıldı.

Sabah saat 08.00’de en az iki kişi çalışma kuralına göre, Yasin Demirdağ ve ustabaşısının güvenli bir şekilde çalışmaya başladığı iddia edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

“İSG birimi tarafından yapılan rutin kontroller çerçevesinde saat 10.55’te, Yasin Demirdağ’ın, çalışma yaptığı 3 nolu crosdeck üzerindeki korkulukların dışına çıkarak, ambar kenarında emniyet kemeri üzerinde olmasına rağmen kemerin güvenlik lanyardını (kancasını) bağlamadan çalıştığı tespit edilmiş, bunun üzerine ‘uygunsuzluk-ramak kala formu’ tutularak ve görsel kaydı da alınarak kendisi uyarılmıştır. Bu tespit bir yönüyle Yasin Demirdağ’ın emniyet kemeri kullanması gerektiğinin bilincinde olduğunu göstermektedir.”

Yasin Demirdağ’ın aynı gün saat 13.00 civarında, çalışma bölgesi olmayan bir yerden yüksekten düştüğü bilgisinin İSG ekiplerine bildirildiği ileri sürülen açıklamada, “Olay yerine derhal intikal edilerek sağlık ekiplerine ve 112 acil servise haber verilmiş ancak maalesef tüm müdahalelere rağmen Yasin Demirdağ kurtarılamamıştır. Yapılan ilk tespitlere göre meydana gelen üzücü kazanın sebebi; Yasin Demirdağ’ın emniyet kemeri üzerinde olmasına rağmen bunu kullanmaması, kemerin güvenlik lanyardını (kancasını) bağlamadan çalışması, çalışma izni verilen bölgenin dışında olması, İSG birimine haber vermeden bölgesini değiştirmesidir” ifadeleri kullanıldı.

sefine tersanesi iş cinayeti ölen işçiye emniyet kemeri takmaya çalıştılar yasin demirdağ