Olimpiyat Oyunları'nda İlk Kez Trans Sporcu Yarışacak

TAKİP ET

Kadın Halter Milli Takımı'nda Yeni Zelanda'yı 43 yaşındaki trans birey Laurel Hubbard temsil edecek.

Yeni Zelanda Olimpiyat Komitesi, Olimpiyat Oyunları'nda halterci Laurel Hubbard'ın yarışacağını açıkladı. Kadın Halter Milli Takımı'nda yarışacak Hubbard, kadınlar 87 kg'da Yeni Zelanda'yı temsil edecek.

Uluslararası Olimpiyat Komitesi'nin (IOC) yapmış olduğu testlerde testosteron seviyelerinin gerekli görülen eşiğin altında kalması sonrası Hubbard'ın kadınlar kategorisinde yarışmasına izin verilmiş, kararın ardından olimpiyatlara katılacağından dolayı yaşadığı mutluluğu dile getiren Hubbard, "Birçok Yeni Zelandalı bana çok iyi davrandı ve destek verdi. Bu nedenle kendilerine minnettarım" demişti.

Kategorisinde dünya klasmanında 17. sırada olan Hubbard, cinsiyet değiştirmeden önce erkek kategorilerinde yarışarak 2017 Dünya Halter Şampiyonası'nda gümüş madalya kazanmış ve Yeni Zelanda'yı 2018 İngiliz Milletler Topluluğu Oyunları'nda da temsil etmiş ancak yarışma sırasında kolunu kırmıştı.

Tepkiler Var

Fiziki olarak kadınlarla eşit olması mümkün olmayan Hubbard’ın kadınlar kategorisinde yer alacak olması aynı kategoride madalya için yarışacak Belçikalı halterci Anna Vanbellinghen tarafından 'kötü bir şaka' olarak nitelendirildi. 

Vanbellinghen trans bireylerin haklarını sonuna kadar savunduğunu ancak onlara, başkalarınınkinin feda edilmesi uğruna hak verilmemesi gerektiğini savunarak, “Halterde antrenman yapan herkes bu durumun eşitsizliğe neden olacağını bilir” dedi.

 

olimpiyat oyunları trans birey tokyo yeni zelanda laurel hubbard halter