Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği'nden Diyanet İşleri Başkanlığı'nın 'Evlatlık Çocuk' Fetvasına Suç Duyurusu

TAKİP ET

Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın, "Depremzede çocuklar evlat edinilebilir mi?" bu fetvasına karşı suç duyurusunda bulundu.

Diyanet İşleri Başkanlığı, 11 ilde meydana gelen depremlerle ilgili fetva sitesinde verdiği cevaplarla tepki çekti. "Depremzede çocuklar evlat edinilebilir mi?" sorusuna verilen yanıtta, "evlat edinenle evlatlık arasındaki ilişkinin evlenme engeli doğurmadığı" ve "evlat edinilen çocuğun miras hakkı bulunmadığı" belirtilmişti.

Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın bu fetvasına karşı suç duyurusunda bulundu. Suç duyurusu açıklamasında, Türk Medeni Kanunu'na göre evlat edinmenin kurumsal bir yapı olduğu, evlat edinenle evlatlık arasında evlenme yasağı bulunduğu ve evlat edinilen çocuğun miras hakkının varlığına dikkat çekildi.

Dernek, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın fetvasının Türk Medeni Kanunu'na aykırı olduğunu ve kanunlara uymamaya alenen tahrik edici nitelikte olduğunu savundu. Ayrıca, milyonlarca kişinin erişebileceği ve okuyabileceği bir platformda yayınlanmış olmasının da halkı kanunlara uymamaya teşvik edici bir etki yarattığına dikkat çekti.

Dernek, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın fetvasının Türk Medeni Kanunu'na muhalefet ederek "evlat edinme" kavramını reddettiğini ve evlat edinilen çocuğa "din kardeşi" muamelesi yapılmasını önerdiğini iddia etti. Türk Medeni Kanunu'nun evlat edinmeyi düzenlediğini, ilgili bakanlıkça evlat edinme ve koruyuculuk ailelik işlemlerinin ülkede yürürlükte olduğunu hatırlattı.

Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği'nin paylaştığı açıklamada şu ifadeler yer aldı:

"Diyanet İşleri Başkanlığı yine Türk Medeni Kanununa muhalefet ederek evlat edinme diye bir kurumun var olmadığını ve kişinin evlat edindiği çocuğa kendi çocuğu gibi değil "din kardeşi" gibi yaklaşmayı salık vermektedir. Türk Medeni Kanunu evlat edinmeyi düzenlemekte ve ilgili bakanlıkça evlat edinme ve koruyuculuk ailelik işlemleri ülkemizde tesis edilmektedir. Bu minvalde Diyanet İşleri Başkanlığı yaptığı açıklama ile yalnızca kamu barışını bozmakla kalmamakta aynı zamanda hukuken ve vicdanen öz çocuğu gibi olması gereken evlatlığı ötekileştirmektedir."

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın açıkça kanunlara muhalefet ettiğini ve kamu barışını bozmakta olduğunu belirten Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği, Diyanet İşleri Başkanlığı'na re'sen soruşturma açılması ve tespit edilecek tüm şüpheliler hakkında kamu davası açılması amacıyla suç duyurusunda bulunduklarını duyurdu.

Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği Diyanet İşleri Başkanlığı depremzede çocuklar evlatlık suç duyurusu