Onur Derecesiyle Mezun Olan Hukukçu, 2 Dakikalık Mülakatta Elendi: Tutanak Ortaya Çıktı

TAKİP ET

AKP iktidarının Türk gençlerine dayattığı "mülakat" sistemi, en başarılı gençleri elemeye, yandaşları öne çıkarmaya devam ediyor. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni onur derecesiyle bitiren İsa Temur, hakimlik savcılık sınavında yüksek puan almasına rağmen mülakatta düşük puan verilerek elendi. Temur'un mülakatında hazırlanan tutanak ortaya çıktı.

2019 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden "onur öğrencisi" olarak mezun olan İsa Temur, avukatlık yapmaya başladı ve aynı anda Hakim ve Savcı Adaylığı sınavına girdi.

Girdiği yazılı sınavlarda 86,3 ve 85,5 puanlarını alan Temur, Temmuz 2020 ve Haziran 2021'de mülakatlara girdi. Fakat girdiği mülakatlarda 70 puan alamadı ve "başarısız" olarak hakim ve savcılığa kabul edilmedi.

CİMER'e başvurarak mülakat sonuçlarını öğrenmek istedi fakat başarısız oldu. Sonunda Bilgi Edinme Kanunu çerçevesinde telepte bulunan İsa Temur'un talebi, Adalet Bakanlığı tarafından kabul edilerek mülakat aday değerlendirme tutanaklarının birer örneği Cumhuriyet Başsavcılığı aracılığıyla Temur'a gönderildi.

2 Dakikada 5 Alanda Değerlendirildi, 'Başarısız' Oldu

Gazete Duvar'dan Serkan Alan'ın yayımladığı mülakat tutanağında İsa Temur'un 24 Temmuz 2020'de girdiği mülakatta dönemin Hakimler Savcılar Genel Sekreteri, Ceza İşleri Genel Müdürü, Bakan Yardımcısı, Yargıtay Üyesi, Hukuk İşleri Genel Müdürü, Personel Genel Müdürü ve Teftiş Kurulu Başkanı'ndan oluşan 7 kişilik heyet görev yapıyordu. 

 'Muhakeme gücü', 'Bir konuyu kavrayıp özetleme ve ifade yeteneği', 'Genel ve fiziki görünüm, davranış ve tepkilerin mesleğe uygunluğu ve liyakati', 'Yetenek ve kültür' ve 'Çağdaş bilimsel ve teknolojik gelişmelere açıklığı' olmak üzere 5 başlıkta 20'şer puan üzerinden değerlendirmeye tabi tutulan Temur'a tüm üyeler 12'şer puan verdi ve Temur 60 puan aldı.

Mülakat Sürecini Anlattı

Hakkını aramak için tutanakların peşine düşen İsa Temur, önce CİMER'i denedi fakat başarılı olamadı. Bunun ardından "Bilgi Edinme Kanunu" çerçevesinde başvurdu.  

Mülakat sürecinde yaşadıklarını anlatan Temur, şu ifadeleri kullandı:

"Sabah erken kalkıyorsunuz. Jilet gibi hazırlanıyorsunuz. Özellikle bordo kravat takıp koyu lacivert takım elbise giyiyorsunuz. Bordo kravat ve koyu lacivert takım elbise giymek teamül haline gelmiş. 'Mülakatta nasıl giyinmelisiniz' gibi videolarda söylüyorlardı. Çok temiz duygularla gittik mülakata. Gittiğinizde sizi altı kişi bir odaya alıyorlar. Sırada bekliyorsunuz. Altı kişiyi teker teker başka bir odaya alıyorlar.

"6 Kişi Odadan Çıkmamız Toplam 10 Dakika Sürmedi" 

İlk mülakata gittiğimde çok şaşırmıştım. Altı kişi odadan çıkmamız toplam 10 dakika sürmedi. İçeriye girdik, ‘Hoş geldiniz. Kendinizi tanıtın’ dediler. Önceden uyarıyorlar, ‘Hangi okuldan mezun olduğunuzu, memleketinizi, evli ya da bekar olduğunuzu söyleyin’ diyorlar. Söylüyorsun, ‘Baban, annen ne iş yapıyor’ diyorlar. Sonrasında da bana bir tane hukuk sorusu sordular. Açıklamam bitmeden ikinci soruyu sorar gibi yaptılar. İkinciyi açıklarken ‘tamam çıkabilirsin’ dediler.

Çıkıp gittim. Mülakat yaklaşık 1,5-2 dakika kadar sürdü. Tek bir kriterden bile objektif bir değerlendirme yapılması mümkün değilken maksimum iki dakikalık bir sürede beş farklı kritere göre değerlendirme yaptıklarını iddia ediyorlar. İkinci mülakatta da durum buydu."

"Referanslar Yarışıyor"

Sözlü mülakat sonuçlarının açıklanması için belli bir süre olmadığını ve bu mülakatın sonucunun 4,5 ay sonra açıklandığını belirten Temur, bu süre içinde de "referansların" yarıştığını anlattı.

Hakim ve Savcı Adaylığı mülakatına giren herkesin referans aradığını belirterek "Hatta bu süreçte sosyal medya hesabını kapatmayan da yok. Yıllarca emek veren ve hayaller kuran adayların hayallerinde mesleğe ulaşabilmesi için özgürlüğünden taviz vermek zorunda kalması, iktidarda nüfuz sahibi insanlardan yardım istemek zorunda kalması ne kadar üzücü" diyen Temur, şöyle devam etti:

"Tüm İlçe Savcı Olacağıma Gönülden İnanmıştı"

"Pandemi dönemiydi, ailemin yanına, Ordu ilinin Aybastı ilçesine geldim. Ben yazılı sınavı kazandığımı WhatsApp’tan paylaşınca yarın sabah çarşıya bir çıkıyorsun tüm herkes duymuş oluyor. Artık yaşadığım ilçede lakabım 'Savcı Bey' olmuştu. Tüm ilçe gönülden inanmıştı Cumhuriyet savcısı olacağıma, çünkü ne kadar istediğimin ve hak ettiğimin farkındaydı herkes. İlçede, iktidarda nüfuz sahibi olduğunu veya tanığı olduğunu iddia eden insanlar yanıma geliyor, ‘Ben senin işi halledeceğim’ diyorlar. Bir nevi mülakat olumlu sonuçlanırsa 'Benim sayemde oldu' demek için.

"Hiçbir Zaman Referansım Olmadı"

İster istemez bu kervana katılıyorsunuz ama şöyle bir şey var. Benim hiçbir zaman referansım olmadı, referansım olduğu iddia edildi. Birinci seviye tanıdığının olması lazım. Mülakattan sonra bunun açıklanması 4,5 ay sürdü. Bu mülakatların ne zaman açıklanacağı da belli olmuyor. Bu süre içerisinde referanslar yarışıyor.

"Neye Göre, Kime Göre Başarısız?"

Üstelik açıklanınca verilen mülakat sonuç belgesinde sadece kimlik bilgileriniz ve ‘Başarısız’ yazısı var. Neye göre, kime göre başarısız? Herhangi bir açıklama yapmaya gerek duymamışlardı. Yılların emeğinin karşılığı bu olmamalıydı. Bu süreç sınavdan çok daha zor. Sınav ne ki? Mesela 26 Kasım’da sınav var. Ben kafaya taksam bir ayda kazanırım ama sınavdan sonrası çok zor. İnanın artık ben emek vermek istemiyorum."

onur derecesiyle mezun olan hukukçu 2 dakikalık mülakatta elendi tutanak ortaya çıktı isa temur ordu aybastı mülakat haksızlık