Onursal Adıgüzel'den Yabancı Seçmen Açıklaması: 150 Bin Kişi 2019 Sonrası Seçmen Olmuş

TAKİP ET

CHP Genel Başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel, yabancı seçmen sayısına ilişkin açıklamalarda bulundu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel, ANKA Haber Ajansı'na yaptığı açıklamada yabancı seçmen sayısına ilişkin konuştu. 

Yabancı seçmenlerin büyük kısmının Almanya'ya göç etmiş içilerin çocukları olduğunu ileri süren Adıgüzel, “Yaptığımız analizlerde gördük ki, Türkiye’de yabancı ülkelerde doğmuş 1 milyon 325 bin seçmen var. Bunların büyük kısmı Almanya’ya göç etmiş işçilerin çocukları. Almanya, Hollanda, Fransa, Bulgaristan’dan gelmiş soydaşlarımız. Geçmişten bugüne göçlerle Türkiye’ye gelen insanlarımız. Bunları yabancı olarak tanımlayıp korku yaratırsak yanlış yaparız. Biz CHP’yiz ve doğru bilgiyi sizinle paylaşmak zorundayız” diye konuştu.

Adıgüzel, asıl risk teşkil eden ülkelerin Suriye, İran, Irak, Libya, Afganistan’dan gelenler ve parayla vatandaşlık alanlar olduğunu söyledi:

“Yüzde 2 sapma payı ile rakamları söylüyorum. Suriye, Libya, Irak, İran, Afganistan’dan gelen yurt içi ve yurt dışı seçmen listelerinde 235 bin seçmen tespit ettik. Bugün, yarın YSK bize sandıkları atanmış seçmen listelerini gönderdiğinde de bu analizi tekrar yapıp, yeni sayıyı da sizlerle paylaşıyor olacağız. Bu bir risk midir? Tabii ki risktir. Hatay’da 20 binden fazla Suriyeli var. Bunlar seçmen oldukları için orada 1 milletvekilinin yönünü değiştirebilirler. İstanbul’da 40 binden fazla Suriyeli var, bunlar seçmen oldukları için orada sonucu değiştirebilirler. Fakat birilerinin iddia ettiği gibi milyonlarca Suriyeli seçmen, milyonlarca Afgan seçmen, milyonlarca İranlı, Iraklı, Libyalı seçmen listelerde yok. Eğer böyle bir tespit yapan varsa da bütün partilerde seçmen listeleri var, kamuoyu ile şeffaf bir şekilde paylaşsınlar.”

235 bin kişiden 150 bininin 2019 yılından sonra seçmen olduğuna dikkat çeken Adıgüzel “2019 seçimleri sonrası Türkiye’de pasaportun nasıl satıldığının gerçek göstergesidir. 1 daire alana, belli kağıtlara 500 bin dolar yatırana ya da 50 kişi çalıştırana, nasıl Türkiye’nin pasaportu 250 bin, 400 bin dolara satılmış, bunu da net bir şekilde görüyoruz” dedi.

Adıgüzel, istisnai vatandaşlığın çok önemli bir durum olduğunu ancak ülkede artık para ile satılmaya başlandığını kaydederek, “İstisnai vatandaşlık meselesi çok kritik bir mesele. Hepimizin hafızasında Naim Süleymanoğlu’nun vatandaş olması ile kalmıştır. Çok önemli bir durumdur, bir sporcu, sanatçı yapılır. Bir savaş ortamında milli güvenlik sebebiyle yapılır. Ya da Bulgaristan’dan gelen soydaşlarımız bir dönem yapılırdı, Bakanlar Kurulu kararıyla Resmi Gazete’de açık yayınlanarak yapılırdı, kimsenin de aklında soru işareti kalmazdı. Şimdi Cumhurbaşkanı’nın iki dudağı arasında ve Resmi Gazete’de yayınlanmıyor. Bu nedenle vatandaşın aklında ciddi bir soru işareti var. Biz de bunu aydınlığa kavuşturmak için seçmen listelerinde adım adım analiz yapıyoruz” diye konuştu.

onursal adıgüzel yabancı seçmen sayısı parayla vatandaşlık