ORC Anketi: Toplum Altılı Masaya Ne Kadar Güveniyor?

TAKİP ET

ORC Araştırma Genel Müdürü Mehmet Pösteki, altılı masaya yönelik olarak yaptıkları anketin sonuçlarını açıkladı.

Sözcü'den Ruhat Mengi'ye açıklamalarda bulunan ORC Araştırma Genel Müdürü Mehmet Pösteki, toplumda altılı masaya olan güvenin Mayıs ayında yüzde 45,7 iken Haziran'da yüzde 50,6'ya, Temmuz'da yüzde 54,9'a, bugün ise yüzde 57'ye çıktığını ifade etti.

Gençler Arasında Siyasilere Güven Çok Düşük

Pösteki'nin aktardığına göre ilk defa oy kullanacak olan gençler arasındaki kararsızlar grubu yüzde 27'ye ulaşıyor. Z kuşağında güven oluşturmanın zor olduğunu belirten Pösteki, "Gençlerde kararsız oranı bundan 4-5 ay önce daha yüksekti; yüzde 40-45 banındaydı, hiçbir lidere güvenmediklerini belirtiyorlardı, zaman içerisinde liderlerin sahaya çıkmasıyla gençlere yönelik PR çalışmalarıyla gerek Kılıçdaroğlu olsun, gerek Meral Akşener olsun onların güvenini kazandıkça bu durum biraz daha aşağı inmeye başladı. Zaten oranlara baktığımızda da 2 partinin öne çıktığını görüyoruz: Cumhuriyet Halk Partisi ve İYİ Parti. AKP'nin biraz daha geride kaldığını, yüzde 10,11'lik bir kesim için tercih edildiğini görmekteyiz" diye konuştu.

Siyasette Üç Lider: Erdoğan, Kılıçdaroğlu ve Akşener

Gençlerin, orta yaşlıların ve yaşlıların artık Akşener, Kılıçdaroğlu ve Erdoğan etrafında toplandığını belirten Pösteki, yine de gençler arasında hiçbir partinin tam bir güven tesis edemediklerini söyledi. 

Gençlerdeki eksik güven duygusunu tamamlayan partinin kazacağını vurgulayan Pösteki "İktidar partisinin 2018 ggenel seçimlerinde aldığı yüzde 42,6'lık bir oy var, bu oy yüzde 27-28 bandına gerilemiş durumda, kayıp yaklaşık 15 puan. Yine iktidar ortağı MHP'ye baktığımızda 2018'de yüzde 11,1 oy almışlar, bugün yüzde 7'lik baraj sınırı etrafında olduklarını görmekteyiz. 2018'de oy oranı yüzde 53,7 olan Cumhur İttifakı şu an yüzde 33,9'a geriledi. Millet İttifakı'ndaki 2 parti 2018'de yüzde 33,9 almış, bugün baktığımızda yüzde 46,5 seviyesine çıkmış" ifadelerini kullandı.

Altılı Masaya Güven

Altılı masaya ilişkin araştırmalarını aktaran Pösteki, "Kurulduğu günden beri insanların altılı masaya olan güvenlerini ölçtük. Mayıs ayında güven oranı yüzde 45,7, Haziran'da yüzde 50,6, Temmuz'da yüzde 54,9, bugün ise yüzde 57. Yani toplumun yüzde 57'lik bir kısmı altılı masaya güvendiğini belirtiyor" diye konuştu.

AKP'nin krizi çözebileceğine dair inancın her geçen gün tükendiğini savunan Pösteki, CHP ile aynı seviyeye indiğini ve CHP'nin her an AKP'nin öne geçebileceğini söyledi.

orc anketi toplum altılı masaya ne kadar güveniyor orc araştırma erdoğan kılıçdaroğlu akşener gençler güven kararsız seçmen