ORC: Boşuna Demiyoruz 'Erdoğan Yanıltılıyor' Diye

TAKİP ET

AKP'li Cumhurbaşkanı'nın anket şirketlerini hedef alan açıklamasına ORC Araştırma Genel Müdürü Mehmet Pösteki yanıt verdi.

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Atatürk Havalimanı'nda gazetecilerin sorularını "kağıttan okuyarak" yanıtlamış, anket şirketleriyle ilgili bir soruya "Değerli arkadaşlarım özellikle son dönemde ortaya atılan anketlerin kimler tarafından ne amaçla yapıldığı ortada. Bu tür anketlerde manipülasyonlardan ciddi manada bıktık. Gerçekçi anketler bunların manipülasyonlarını ayaklar altına alacak anketlerdir. Anket şirketlerine güvenimin kalmadığını daha önce açıklamıştık.

Birçok anket şirketi bu işin ticaretini yapar hale geldi. Çalıştıkları partinin beklentilerine göre de ortaya sonuçlar çıkardılar. Son seçimde bırakın sonuçlarını bileni yakın tahminde bulunan bile çıkmadı. Anketlerle algı operasyonuna devam ediyorlar. Cumhur İttifakı'nı ellerden geldiğince küçük göstermenin gayreti içindeler. Türkiye'de seçim konusu açılınca bir kesim bilinçli olarak anketleri öne çıkarıyor. Milletin gönlüne giremeyenler yalan yanlış anketlerle milleti yönlendirebileceklerini sanıyorlar.

Muhalefetin hangi eseri var da milletime 'şurada şunu yaptık' diyebilecekleri bir eser var mı? Benim milletim bunları görmüyor mu sanıyorsunuz. Sandık yatırımların aynasıdır. Millet, AKP'ye inşallah 2023'te yoluna devam diyecektir. Milletimizin balon anketlere cevabı en güzel şekilde vereceğine inanıyorum" ifadeleriyle cevap vermişti.

Erdoğan'a Twitter hesabı üzerinden cevap veren ORC Araştırma Genel Müdürü Mehmet Pösteki, "2018 seçimlerinde, istatistik bilimini şaşırtacak derecede doğru sonuçlar bulduğumuz, İletişim Başkanı Fahrettin Altun’un da katıldığı A Haber canlı yayınında açıklanmıştı. Ardından onlarca yayın organında başarımız konuşuldu. Boşuna demiyoruz Sayın Cumhurbaşkanı yanlış bilgilendiriliyor diye" ifadelerini kullandı.

Ne Olmuştu?

ORC Araştırma'nın Eylül ayında yaptığı araştırmanın sonuçlarına göre AKP'nin oylarının yüzde 31,9'a indiği, CHP'nin yüzde 25,9 ve İYİ Parti'nin oylarının ise yüzde 13,1 olduğu görülmüştü.

Anketin sonuçlarından kısa bir süre AKP Genel Merkezi'nden bir açıklama yapılmış ve "Kamuoyunun dikkatine: AK PARTİ olarak ORC isimli şirkete yaptırdığımız hiçbir araştırma yoktur. AK PARTİ olarak, bilimsel yeterlilik seviyesinde ve bilimsel etik ilkeler çerçevesinde görmediğimiz kurumlarla çalışmamak prensibimizdir" denilmişti.

Bu açıklamaya cevap veren Mehmet Pösteki, "Araştırma firmalarını ve/veya seçmeni suçlayarak seçim kazanılsaydı, 20 yıldır Ak Parti değil, tabela partileri yönetiyor olurdu ülkeyi ama 20 yıldır muhalefetin yaptığını bugün Ak Parti yapıyor ve bu bile başlı başına haklılığımızı ortaya koyuyor. Kendi yetersizliklerini Cumhurbaşkanına hissettirmemek için dün, YERLİ VE MİLLİ dedikleri bizlere bugün ne dedikleri hiç umurumuzda değil" ifadelerini kullanmıştı.

AKP'li Cumhurbaşkanı'nın anket şirketlerini hedef alan açıklamasına ORC Araştırma Genel Müdürü Mehmet Pösteki yanıt verdi Boşuna Demiyoruz 'Erdoğan Yanıltılıyor' Diye