Orman Yangınlarında Alevlerin Arasında Kalan Keçilerin Psikolojileri Bozuldu

TAKİP ET

Muğla'da çıkan orman yangınlarında yavrularını kaybeden keçiler yemeden içmeden kesildi.

Muğla'da çıkan orman yangınlarında alevlerin arasında kalan keçilerin psikolojileri bozuldu. 15 gün süren söndürme çalışmalarında kurtarılan hayvanlardan bazıları, yavrularını kaybederken bazıları da yaralandı. Bir yandan yaşam savaşı veren bir yandan da yavrularını kaybeden keçiler yemeden içmeden kesildi.

Hayvanların yangında korktuklarını ve bu korkuyu henüz atlatamadıklarını belirten Ali Rıza Yılmaz, “Küçükbaş hayvanlarım uçak ve helikopterlerin gürültüsünden korkarak ormanın içerisine kaçtı. Maalesef alevler nedenliyle ormana giremedim. 2 gün sonra bölgeden 16 keçimi geri getirmeyi başardım. 7 tanesini yanmış halde buldum. Geriye kalan 23 tanesinden ise aradan bir hafta geçmesine rağmen rastlayamadım, halen daha haber yok. Bu hayvanlar tamamen doğada yaşadıkları için gürültüye alışık değiller. Gürültüden hep korkup ormanın iç kesimlerine doğru kaçmışlar. Bulduğum yer alevlerin en fazla olduğu yerdi. Sanırım diğerleri de yanarak telef oldular” dedi.

''Annesini Kaybetti Yerden Kalkmıyor''

Yangında yavrusunu kaybeden keçisinin duvar dibinden ayrılmadığını ve tüm gün hareketsiz durduğunu söyleyen Yılmaz, başka bir keçinin de annesini kaybettiği için yerinden kalkmadığını ifade ederek, “Bazılarının ayakları yanmış, tırnakları maalesef çekilecek. Pansuman yapılıyor daha da iyileşmeleri için. Hepsinin psikolojisi bozuk. Özellikle iki tanesi var ki can dayanmaz. Ne yiyorlar ne de içiyorlar. Biri yavrularını kaybetti başını duvardan ayırmıyor, biri de annesini kaybetti yerden kalkmıyor. Ne yapacağım bilmiyorum. Onları gördükçe daha da üzülüyorum” ifadelerini kullandı. 

''Ağrıdan Yemek Yiyemiyorlar''

Yangından kurtarılan 16 keçinin tedavisini üstlenen derneğin gönüllüsü Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi öğrencilerinden Gökberk Gökçeyrek ise, “Buradaki keçimiz yangında yavrularını kaybetti. Karın bölgesinde de ileri derecede yanıklar var. Ağrısı olduğu ve yavrularını kaybettiği için depresyon durumunda. Serum ve antibiyotik alıyor. Birçok keçinin de tırnakları kopmuş, cerrahi işlem gerekiyor. Biz elimizden geldiğince acil müdahaleleri yapıyoruz. Sonrası süreçte ise sevk edilmeleri gerekecek. Kedi köpekten ziyade tüm hayvanlar bizim için önemli. Bunun için biz de gönüllü olarak buraya geldik ve gördüklerimiz karşısında üzülmemek elde değil. Çoğunluğu ağrıdan yemek de yiyemiyor. Geldiğimizde hepsinin durumu çok kötüydü. Bazılarının da meme uçları yanmıştı. Sütleri çıkmadığı ve içeride süt kaldığı için ateşleri yükseliyordu. Sürekli günlük gelip bakım yaptık” şeklinde konuştu.

 

 

keçi orman yangını muğla yavrusunu annesini yemek yemiyor