Oruç Reis Yine AB Zirvesi Öncesinde Limana Döndü

TAKİP ET

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı'nın AB Zirvesi'ne günler kala Oruç Reis'in Antalya Limanı'na döndüğünü açıklaması bu kez AB liderlerini tatmin etmedi. Yunan Başbakan Dendias, "Ankara bu kez Brüksel'i aldatamayacak" dedi.

10-11 Aralık tarihlerinde gerçekleşecek Avrupa Birliği (AB) Liderler Zirvesi'nin en önemli gündem maddelerinden birini Türkiye'ye uygulanması teklif edilen ağır yaptırımlar oluşturuyor. Yaptırımlardan kaçınmaya çalışan Türkiye ise tıpkı 1-2 Ekim tarihli Zirve'de olduğu gibi bir kez daha günler kala Oruç Reis'i limana çekme kararı alarak AB ülkelerine olumlu mesaj vermeye çalıştı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'ndan gelen açıklamada "Oruç Reis Sismik Araştırma Gemimiz, 10 Ağustos'ta başladığı Demre sahasındaki iki boyutlu (2B) sismik araştırmalarını tamamladı. 10.955 km 2B sismik veri toplayan gemimiz, Antalya Limanı'na döndü" ifadelerine yer verildi.

Konuya dair görüşleri sorulan AB Komisyonu Sözcüsü Peter Steno, "AB liderleri tek bir açıklama ya da hamle üzerinden hareket etmeyecek" açıklamasında bulundu.

Zirve'de yaptırım ihtimalinin üzerinde duracaklarını açıklayan Almanya Şansölyesi Angela Merkel ise "AB-Türkiye ilişkilerinde beklenen ilerleme sağlanamadı" açıklamasında bulundu.

Yaptırımı başlıca talep eden ülke olan Yunanistan'ın Başbakanı Nikos Dendias da 1-2 Ekim Zirvesi öncesi Türkiye'nin attığı benzer adıma atıfta bulunarak "AB'nin saf olmadığını ve Ankara'nın bu kez Brüksel'i aldatamayacağını" söyledi.

Oruç Reis, Eylül ayında da 'bakım' gerekçe gösterilerek Antalya Limanı'na dönmüştü. Günlerce süren tartışmanın ardından Partili Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, "Oruç Reis'i bakım için limana çektiysek bir anlamı var. Bu anlamlı bir yaklaşımdır. Bakım çalışması bittikten sonra Oruç Reis tekrar görevine dönecektir. Diplomasiye imkan verelim. Yunanistan bu yaklaşımımızı olumlu karşılasın, bir adım atalım diye yaptık. Görüşürüz, kaçamak yapma gibi bir durum yok" mesajını vermişti.

oruç reis ab zirvesi angela merkel avrupa birliği antalya limanı navtex tayyip erdoğan yaptırım ihtimali doğu akdeniz yunanistan nikolas dendias peter steno