"Osman Kavala Serbest Kalabilir"

TAKİP ET

Eski ABD Büyükelçisi Namık Tan, Osman Kavala'nın serbest bırakılabileceğini söyledi.

KRT TV'den Deniz Gez'e açıklamalarda bulunan eski ABD Büyükelçisi Namık Tan, Erdoğan'ın Biden ile Roma'da değil Glasgow'da görüşeceğini belirterek "Biden burada Kavala'yı Erdoğan'ın yüzüne karşı söyleyecektir" diye konuştu.

İki tarafın temas halinde olduğunu anladıklarını belirten Tan, "İbrahim Kalın, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Sullivan'la görüştü. Roma'da zaman darlığı var. Biden, eğer Glasgow'a kadar yeni bir sorun yaşanmazsa görüşecektir. Büyükelçiler krizinin yansıması da Glasgow'da ortaya çıkacaktır. ABD bizim Rusya'yla flörtümüzü batı kampından ayrılma ihtimali olarak algılıyor. Bunu istemiyor. Türkiye'nin büyük bir problem olarak ortaya çıkmasını istemiyor. Bu görüşme olacaksa Biden Kavala sorununu Erdoğan'ın yüzüne karşı söyleyecektir" diye konuştu.

Osman Kavala'nın serbest bırakılması çağrısı yapan 10 büyükelçiyi ve Erdoğan ile Bahçeli'nin açıklamalarını hatırlatan Tan, "Belli bir hazırlığın işaretleri veriliyor, Kavala serbest kalabilir" ifadelerini kullandı.

Büyükelçiler Türkiye'yi Uçurumun Kenarından Aldılar

30 Kasım'a kadar zaman kazanıldığını belirten Tan, "Bunun bir takım işaretleri veriliyor. Devlet Bahçeli'nin vatandaşlıktan çıkartılabilir sözü de bunun içerisinde. Bahçeli sanki belli bir hazırlığın işaretlerini verdi" dedi.

10 büyükelçinin açıklaması sonrasında yaşanan krizi değerlendiren Namık Tan, "Gerçek anlamda bir uçuruma sürüklenmişken, uçurumun ucundan kurtulduk. Bu hadiseyi kim başlattı? Büyükelçiler başlattıysa bunun karşılığı Dışişleri Bakanlığı tarafından verilirdi. Açıklamadan sonra bunu tırmandıran Türk tarafı oldu. Bütün bu hadisenin kriz seviyesine çıkmasının yanlışlığı Türk tarafındadır. Uzlaşıyı da talep eden ayan beyan belli. Büyükelçilikler de diplomatik bir yöntemle Türkiye'ye bir ip attılar. Bunu yapmayabilirlerdi. O zaman yapacağımız hiçbir şey yoktu. Ortada kalırdık" şeklinde konuştu.

Kim Uçurumun Kenarından Döndü Diye Düşünmek Gerekir

Erdoğan'ın 10 büyükelçinin "persona non grata" ilan edilmesine ilişkin sözlerinden diplomatların haberinin bile olmadığını düşündüğünü belirten Tan, kim kazandı kim geri adım attı diye düşünmemek gerektiğini vurgulayarak "Kim uçurumun kenarından döndü diye düşünmek gerekir" diye konuştu.

ABD'nin yeni büyükelçisi Jeff Flake'i de değerlendiren Tan, "Jeff Flake'in Türkiye'ye ilişkin hiçbir fikri yok. Hatta Türkiye'nin yanından bile geçmemiş bir isim. Biz ABD'ye bir siyasetçi gönderdik onlar da buna mukabele olarak bir siyasetçi gönderdi. Ama bunun da belli bir avantajı var. O da siyasetçi olması sebebiyle bir diplomattan Biden'a daha kolay ulaşır. Senato'da bulunmuş, üstelik Biden’a destek vermiş bir isim. Bu nedenle Biden özellikle onu seçti.  Buradaki sorun Türkiye'yi pek tanımayan biri, Türklerin de pek tanımadığı bir insan" ifadelerini kullandı.

"Osman Kavala Serbest Kalabilir"