Otobüsçülerden 'Ücretsiz Taşıma Sonlandırılsın' Talebi

TAKİP ET

TÖHOB, belediyelerin zarar ettikleri ve özel sektöre devrettikleri toplu taşımada; ücretsiz taşıma konusunda önerilerinin dikkate alınmasını talep etti.

Tüm Özel Halk Otobüsleri Birliği (TÖHOB) Yönetim Kurulu adına yapılan açıklamada, birçok il ve ilçede özel halk otobüsü, özel toplu taşıma aracı, özel halk minibüsü isimleri altında 5 farklı statüde belediyeler tarafından özel toplu taşıma hizmeti yaptırıldığına işaret edilerek, ticari araçlar içinde tahdit kapsamına alınmayan ancak hiçbir ticari araçta olmayan, devir ücreti, durak katılım payı, yolcu başına pay gibi gerekçelerle belediyelere ödemeler yapıldığı bildirildi.

Açıklamada, ücretsiz taşımacılığın, sosyolojik olarak yaşlıya ve engelliye olan saygıyı bitirdiği savunularak, diğer yolcuların yaşlılara ve gerçek engellilere yer vermediklerinin altı çizildi. Maddi durumu çok iyi olan ve milyonlarca liralık evlerde oturan serbest kart sahiplerinin araçlardan ücretsiz faydalanırken, evlere temizliğe veya tamire giden yolculardan ücret alındığı ifade edilen açıklamada, uygulamanın çok adil olmadığı savunuldu.

Yapılan açıklamada "Devletimizden sadaka değil, yaptığımız hizmetin karşılığı olarak, kamu ve toplum disiplini açısından, biniş başına ücret istiyoruz" denilirken, polis dahil her ücretsiz binişin bedelinin tıpkı demir yolları ve deniz yollarında olduğu gibi ödenmesi gerektiği söylendi.

Tüm Özel Halk Otobüsleri Birliği TÖHOB açıklama ücretsiz ulaşım kalksın engelli ve yaşlıya ücret gelsin