Otomobil Devi Volkswagen, Doğu Türkistan'daki Fabrikasında Uygurları Zorla Çalıştırdığı İçin Protesto Edildi

TAKİP ET

Alman otomobil devi Volkswagen, Doğu Türkistan'daki fabrikasında Uygur Türklerini zorla çalıştırdığı için 10 ülkede protesto edildi.

Kırım Haber Ajansı'ndan dinilen bilgilere göre Avusturya’nın başkenti Viyana’daki Uygur Türkleri, Doğu Türkistan'daki kamplarda Çin zulmü altında tutulan Uygur Türklerinin Volkswagen'in Doğu Türkistan’daki fabrikasında “zorla çalıştırıldığı” yönündeki iddialara protesto gösterisi düzenleyerek tepki gösterdi.

Avusturya Uygur Birliği Başkanı Mevlan Dilşat, dünya genelinde 10 ülke ve 15 şehirde eş zamanlı olarak Doğu Türkistan Gençlik Kurultayı öncülüğünde Volkswagen’in protesto edildiğini söyledi.

Uygur Türklerinin, Çin’in Doğu Türkistan’daki toplama kamplarında insan haklarına aykırı bir şekilde tutulduğunu vurgulayan Dilşat, aralarında otomobil üreticisi Volkswagen’in de bulunduğu çok sayıda tanınmış markanın fabrikalarında Uygur Türklerinin, zorla çalıştırıldığını aktardı.

Aralarında Almanya, Fransa ve Hollanda’nın da bulunduğu 10 ülkede başlayan gösterilerin her hafta düzenli olarak yapılacağını kaydeden Dilşat, protestoyu kısa sürede çok daha fazla ülkeye yaymak istediklerini kaydetti.

Dilşat, Avustralya Stratejik Politika Enstitüsü tarafından “satılık Uygurlar” başlığıyla yayımlanan bir raporda, aralarında Volkswagen’in de bulunduğu çok sayıda uluslararası markanın üretim merkezlerinde, kamplarda tutulan Uygurların zorla çalıştırıldığının rapor edildiğini anlattı.

Çin tarafından sayısız insan hakları ihlaline maruz kalan Uygur Türklerinin bir kez daha sömürüldüklerini vurgulayan Dilşat, “Volkswagen’in Doğu Türkistan’daki fabrikasını kapatması için her hafta gösteri düzenleyeceğiz.” diye konuştu.

Doğu Türkistan Uygur Avusturya Çin Uygur soykırım kamp Volkswagen alman otomobil fabrika