Otomotiv Yedek Parçalarında Yüzde 50'ye Varan Zamlar Kapıda

TAKİP ET

OSS Başkanı Ziya Özalp, otomotiv yedek parçalarında önümüzdeki üç ayda yüzde 50'ye varan zam yapılacağını söyledi.

Otomotiv Satış Sonrası Ürün ve Hizmetler Derneği (OSS) Başkanı Ziya Özalp, hammadde ve navlun maliyetindeki artışlarından dolayı otomotiv yedek parçalarına önümüzdeki üç ay yüzde 50'ye varan zam yapılacağını belirtti.

Özalp, zamların kademeli olacağını söyleyerek yüzde 15'lik ilk zamların geçtiğimiz hafta yapıldığını ifade etti. 

5 milyar dolarlık sektörde, parçaların ağırlıklı olarak Asya pazarlarından temin edildiğini dile getiren Özalp, son bir buçuk yıl içerisinde konteyner navlununda dört kat artış yaşandığını, bazı parçalarda navlunun ürün fiyatına yaklaştığını ve bu nedenle ithalatı durduran firmalar olduğunu açıkladı. Özalp, “Sadece navlun değil, çelik ve plastik gibi hammaddelerdeki yüzde 100’ü aşan fiyat artışları da katlanılamaz boyuta geldi” dedi.

Geçtiğimiz hafta yapılan yüzde 15'lik elektrik zammının da sanayicinin maliyetlerini önemli ölçüde artıracağına dikkat çeken Özalp, tüm bunların tüketiciye zam olarak yansımasının kaçınılmaz bir durum olduğunu belirtti.

Özalp, konuyla ilgili "Alternatif parçalarla bu enflasyonu aşağıda tutmaya çalışıyoruz, aslında yaşanan zamlar çok daha yüksek. Zaten yılın başından bu yana artan yüze 25 civarında kurdan başlayıp onun üzerine de navlun maliyetlerini koyduğunuzda ciddi bir şekilde yüzde 50’ye yakın bir fiyat görüyor olmanız lazım. Biz bunu alternatif parçalar koyarak, farklı markalar oluşturarak, stok seviyelerimizi doğru yönetmeye çalışarak, gerçekten de daha az hissettirmeye çalışıyoruz. Ama inanın bizlerin de bu konuda bir şey yapacak fazla gücü kalmıyor. Temmuzda yüzde 15 zam yapıldı, eylül sonuna kadar bu oran yüzde 50’ye çıkacak. Lastiğinden aküsüne, yedek parçasından camına, işçiliğine kadar biz bu yansımayı göreceğiz" ifadelerini kullandı.

otomobil otomotiv zam yedek parçalar yüzde 50 yakın ziya özalp otomotiv satış sonrası ürün ve hizmetler derneği oss başkanı açıklama sanayi