Özbekistan'da Cumhurbaşkanının Görev Süresini Uzatacak Referandum Yapıldı

TAKİP ET

Özbekistan'da seçmenler, cumhurbaşkanının görev süresinin 5 yıldan 7 yıla çıkarılmasını ve bazı yetkilerinin parlamentoya devredilmesini öngören anayasa değişikliği için referandumda oy kullandı. Referandumda kabul edilecek anayasa taslağı, mevcut Cumhurbaşkanı Şavkat Mirziyoyev'in 2040 yılına kadar iktidarda kalmasına imkan tanıyacak.

Özbekistan’da 1992 yılında kabul edilen anayasanın yüzde 65’inin değiştirilmesi için bugün referandum yapıldı. Özbekistan Merkez Seçim Komisyonu’nun verilerine göre, ülkede kayıtlı 19 milyon 700 bin seçmen, 55’i yurt dışında olmak üzere 10 bin 500 sandıkta oy kullandı.

Referandumda oylanan anayasa taslağında cumhurbaşkanlığıyla ilgili önemli değişiklikler yer aldı. Taslakta, bir kişinin arka arkaya en fazla iki kez cumhurbaşkanı seçilebilme hakkına dair madde korunurken, cumhurbaşkanının görev süresi beş yıldan yedi yıla uzatıldı. Ayrıca cumhurbaşkanının bazı görev ve yetkilerinin parlamentoya devri öngörüldü.

Taslakta ayrıca, cumhurbaşkanı, meclis ve senato başkanları, vali, il ve ilçe meclis başkanları, cumhuriyet başsavcısı ve yüksek mahkeme başkanının da bulunduğu üst düzey yetkililerin daha önceki görev dönemlerinin sıfırlanacağı belirtildi.

Bu durumda, 2016 yılından beri cumhurbaşkanlığı görevini yürüten Şavkat Mirziyoyev’in görev süresi sıfırlandığı için iki kez daha seçilme hakkına sahip olacağı anlamına geliyor. Yedi yıl olan yeni görev süresiyle birlikte Mirziyoyev’in 2040 yılına kadar ülkeyi yönetebileceği ifade ediliyor.

65 yaşındaki Mirziyoyev, hem içeride hem de dışarıda liberal bir reformcu olarak tanınıyor. Mirziyoyev, eski lider İslam Kerimov’un yalnızlaştırıcı politikalarından ve polis devleti uygulamalarından uzaklaşarak ülkeyi açmaya çalıştığı için takdir ediliyor.

Mirziyoyev’in görev süresini uzatma adımının, Rusya’ya karşı eski Sovyet ülkelerinde müttefik arayışındaki Batı ile ilişkileri germe riskinin düşük olduğu belirtiliyor.

özbekistan referandum anayasa mahkemesi şevket mirziyoyev şavkat mirziyoev