Özbekistan'ın Bağımsızlık Günü Kutlamalarında İlk: Ceditçiler Anıldı, Güzel Türkistan Söylendi

TAKİP ET

Soydaş Özbekistan, Bağımsızlık Günü'nü Rus işgalcilerin katlettiği Ceditçileri anarak kutladı. Bağımsızlık gününü coşkuyla kutlayan Özbekler Ceditçi aydınları "Güzel Türkistan" mahnısıyla andı.

Kırgızistan ve Özbekistan, 31 yıl önce bugün Sovyetlerden bağımsızlıklarını ilan etti. 

30 yıldan uzun süredir bağımsız bir ülke olarak Türkistan'ın kalbinde yaşayan Özbekistan hükümeti, Stalin döneminde kurşuna dizilen Ceditçi aydınları anarak coşkulu bir kutlama düzenledi.

Abdülhamid Süleyman Çolpan'ın şiirine üzerine giydirilen besteyle oluşturulan Güzel Türkistan mahnısının söylendiği törende Ceditçi aydınlar canlandırıldı.

Kazakistan Türklerinden olan Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Anar Somuncuoğlu, kutlamadan bir görüntüyü" Bağımsızlık Günü'nü 1 Eylül'de kutlayan Özbekistan 31 Ağustos'ta Sovyet dönemi siyasi baskı kurbanlarını anıyor. O dönemde kurşuna dizilen 13.000 kişinin içerisinde 'Ey İnönü, Ey Sakarya, Ey İstiklal Erleri/Milli Misak alıngança toktalmasdan ilgeri!" diyen Çolpan da vardı" ifadeleriyle yayımladı.

Türkistan'ın Ruhu: Abdülhamid Süleyman Çolpan


Ruslar Güç Kaybettikçe, Türkistan Hürleşiyor

Rusya'nın Ukrayna'yı işgale kalkışmasının ardından Moskova rejimi, arka arkaya gelen yaptırımlarla güç kaybediyor.

Rusya giderek Çin'e bağımlı hale gelirken Türkistan'daki soydaş cumhuriyetler giderek Moskova'dan daha da bağımsız tavır takınmaya başladı.

Öyle ki Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitry Medvedev, Kazakistan'ı hedef alarak Kazakların Ruslara soykırım uyguladığını iddia ederek tehdit etti.

Medvedev: Kazakistan'da Ruslara Soykırım Yapılıyor, Buna Göz Yummayacağız

 

özbekistan bağımsızlık günü kutlamalarında ilk ceditçiler ceditçi güzel türkistan söylendi anıldı şevket mirziyoyev