Özbekistan, Taliban-ABD Görüşmelerine Ev Sahipliği Yapacak

TAKİP ET

Özbekistan, Afganların karşılaştığı ekonomik zorluklar üzerine ABD-Taliban görüşmelerine ev sahipliği yapacak

20'den fazla ülke ve uluslararası kuruluşun katılımıyla Özbekistan'da Afganistan konulu konferans düzenlendi.

İki gün sürmesi planlanan konferans, şeriatçı terör örgütü Taliban'ın Afganistan'da iktidarı ele geçirmesinin bir yılı dolarken düzenlendi. Şimdiye kadar hiçbir ülke, şeriatçı terör örgütü Taliban'ın hükümetini tanımadı.


"Konferansın Temel Amacı Afgan Halkına Etkin ve Acil Yardım Sağlamak"


Voice of America'ya konuşan Özbekistan'ın ABD Büyükelçisi Javlon Vakhabov, "Bu konferansın temel amacı, Afganistan halkına etkin ve acil yardım sağlayarak ve uluslararası düzeyde siyasi ve ekonomik önlemler alarak Afganistan'da devam eden insani krize çözüm bulmaya yönelik tüm uluslararası çabaları birleştirmektir." dedi.

Vakhabov, "Bir diğer hedef, uluslararası toplum arasında etkili bir diyalog kurmak ve uluslararası terörizme karşı mücadelede ortak pozisyonlar geliştirmektir." ifadelerini kullandı.

Vakhabov, Özbekistan'ın Taliban'ı tanıma niyeti olmadığını ve Taşkent konferansının "birincil odak noktasının"Afgan ekonomisinin toparlanması ile ilgili olduğunu" vurguladı.


ABD'den Açıklama


Konferansta şeriatçı terör örgütü Taliban heyetine Taliban'ın Dışişleri Bakanı Amir Khan Muttaki başkanlık ederken, ABD heyetine de Afganistan özel elçisi Thomas West başlkanlık edecek.

Amerikan Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre Thomas West'e Afgan kadınları, kız çocukları ve insan hakları özel elçisi Rina Amiri de eşlik edecek.

ABD'den yapılan açıklamada, "Uluslararası toplum, kadınlar, etnik ve dini topluluklar da dahil olmak üzere tüm Afganların insan haklarına ve temel özgürlüklerine saygı duyan ve Afgan topraklarından gelecek terör tehdidini önleyen istikrarlı, barışçıl ve kapsayıcı bir Afganistan'a kararlıdır" denildi.

özbekistan taliban abd afgan ekonomisi konferans afganistan konferansı