Özdağ'ın Doğu Türkistan Mesajı Tepki Topladı: 'Cihatçı Selefilik'

TAKİP ET

Zafer Partisi lideri Özdağ'ın Doğu Türkistan mesajında kullandığı ifadeler tepki topladı.

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan İstanbul Eyüpsultan'da vatandaşlarla bir araya geldiği sırada, aileleri Çin Komünist Partisi tarafından toplama kampına atılan Uygur Türkleri Erdoğan'ın yanına gelerek sorunlarını anlatmak ve yardım talep etmek istedi.

Bununla birlikte Uygurlar, Türk polisi tarafından Erdoğan'a yaklaştırılmadığı gibi polisin müdahalesi sırasında yaşlı bir Uygur hafif yaralandı. 

Aileleri Toplama Kampına Atılan Uygur Türklerine Polis Müdahale Etti: Yaşlı Uygur Türkünün Parmağı Kırıldı


Polisin müdahalesi sosyal medyada tepki toplarken Twitter'da "#HepimizUyguruz" etiketi gündem oldu.

Özdağ'ın Mesajı Tepki Topladı

Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ'ın Twitter hesabından yaptığı paylaşım ise tepki topladı. Özdağ Doğu Türkistan'da süregelen soykırımı sadece "baskı" olarak nitelerken Uygur Türklerinden ise "cihatçı Selefiler" olarak söz etti.

Özdağ'ın "Doğu Türkistan’da baskılar devam ediyor. Baskılar cihatçı Selefiliği tetikliyor. Zafer Partisi, Pekin ile Doğu Türkistan konusunda yeni ve yapıcı bir diyalog sürecini başlatacak. Pekin, D. Türkistan’ın Çin Anayasasında tanınan haklarını kabul etmeli, baskı politikalarına son vermeli" şeklindeki paylaşımına Uygurlar tepki  gösterdi.

Özdağ'a tepki gösteren Uygur Aktivist Selahaddin Kaşgarlı "Soyumu kurutmaya and içmiş Çin despotizmine karşı neyin diyaloguna gireceğiz? Bu insanlık düsman ÇKP'nin dünyadan izole edilmesi, Kuşak Yol’un Türkiye’den geçişini askıya alınması noktasında Türkiye'nin öncü rol oynaması elzemdir" dedi.

Uygur Soykırımı

Çin'in işgalci olarak bulunduğu Doğu Türkistan'da 2014'ten bu yana sürdürdüğü Uygur Soykırımı, Hollanda, İngiltere, Kanada, ABD gibi birçok ülke tarafından resmi olarak tanınıyor.

Uluslararası insan hakları örgütlerinin raporlarına göre 1 ile 3 milyon Uygur, Kazak, Kırgız ve Özbek Türkü toplama kamplarında tutuluyor ve bu kamplarda tutulan esirler sistematik olarak işkence, tecavüz ve köleleştirmeye tabi tutuluyor.

Soykırımın tanıklarından biri olan -gerçek ismi açıklanmayan- eski Çin polisi Jiang, bir süre önce yaptığı açıklamada toplama kamplarına "terör" suçlamasıyla masum, sıradan Türklerin nasıl kapatıldığını ve ne tür şiddetlere maruz kaldıklarını bir bir anlatmıştı.

ümit özdağ zafer partisi genel başkanı doğu türkistan uygur türkleri çin diyalog cihatçı selefilik