Özel Haber | Ziraat Bankası, Depremzedenin Hesabına Gelen Yardım Parasına, 'Kredi Borcu' Karşılığında El Koydu

TAKİP ET

TamgaTürk'e ulaşan bir depremzede, afet sonrasında kendisine gönderilen yardım parasına, Ziraat Bankası'nın 'kredi borcu' karşılığında el koyduğunu açıkladı.

Türkiye Kahramanmaraş merkezli depremlerden kaynaklanan sorunlarla uğraşırken, depremzedelerin dertleri gün geçtikçe büyümeye devam ediyor. 

Çoğu afetzede bölgeye ulaştırılan yardımlara erişmekte zorluk yaşarken, bu sorunlara bir yenisi de kamu bankaları tarafından eklendi.

Depremden bir gün sonra Türkiye Bankalar Birliği (TBB) ve Türkiye Katılım Bankaları Birliği (TKBB), toplamda 10 ili et­kileyen 2 büyük depremden etki­lenen banka müşterilerine yöne­lik tavsiye niteliğinde kararlar almıştı. Bu kapsamda depremin bölge eko­nomisinde yol açtığı olumsuz et­kilere maruz kalan, ödeme güçleri olumsuz etkilenen banka müşte­rilerinin, talepleri halinde, banka­lara olan vadesi gelmiş veya 6 ay içinde vadesi gelecek borçlarının vadesinin bugünden itibaren 6 ay sonraya kadar ötelenmesine karar verilmişti. 

Ziraat Bankası'nın bu "tavsiye niteliğindeki karara" henüz uymadığı ortaya çıktı. 

TamgaTürk'e ulaşan bir depremzede, Ziraat Bankası'nın afet sonrasında kendisine gönderilen yardım parasına, 'kredi borcu' karşılığında el koyduğunu açıkladı. 

Bir hayırseverin zor durumda kalmamaları için kendilerine nakdi yardımda bulunduğunu söyleyen depremzede, özel bankaların kredi borçlusu vatandaşların borçlarını ertelediğine dikkat çekerken, Ziraat Bankası'nın 'yardım parasına' bile el koyduğunu açıkladı. 

Depremzede TamgaTürk editörüne şunları söyledi: 

"Ziraat Bankası'nı aradım, "benim ev kredim var, bana yardım parası geldi, neden el koydunuz? Geçen hafta depremden etkilenen vatandaşların kredi borçlarının 1 aydan 6 aya kadar erteleneceği söylenmişti" dedim. Ziraat Bankası'nın müşteri temsilcisi "Bize herhangi bir yazı gelmedi, bir şey yapamayız." dedi. Özel bankalar müşterilerine yardımcı olmaya çalışırken, kamu bankaları olmuyor. Böyle bir şey olur mu? Gelen yardım parasını otomatik olarak kestiler. 

Kurtuldum sevineyim mi, yakınlarım öldü üzüleyim mi, çocuklarım mağdur oldu onların derdine mi yanayım? Türkiye'nin 10'da 1'i gitti. Devletin bankasının yardımcı olması gerekmez mi?"

TamgaTürk editörü depremzedeyle konuştuktan sonra teyit almak için Ziraat Bankası'na ulaştı. Bankanın müşteri temsilcisi henüz böyle bir karar alınmadığını veya kararın banka personellerine tebliğ edilmediğini söyledi. 

Özel bankaların aldıkları inisiyatifin kamu bankaları tarafından uygulanmadığından şikayetçi olan depremzede, ailesini Antakya'dan başka bir şehre yerleştirmek zorunda kaldığını ve Ziraat Bankası'ndan kredi çekip aldığı evde büyük hasar olduğunu da sözlerine ekledi. 

 

 

deprem depremzede özel haber ziraat bankası yardım parası otomatik kesinti antakya kahramanmaraş