Öztrak, Perinçek'in Ethem Sancak'ına Sert Çıktı: Çakma Oligark

TAKİP ET

CHP Sözcüsü Faik Öztrak, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal girişimine ilişkin dikkat çekici değerlendirmelerde bulundu.

Rusya'nın Ukrayna'da sivil yerleşimleri bombaladığını ve ülkede çok büyük bir insanlık dramı yaşandığını belirten CHP Sözcüsü Faik Öztrak, 1 milyon Ukraynalının ülkeyi terk ettiğini, ülke içinde yerinden edilen insanların sayısınınsa katbekat fazla olduğunu söyledi.

Türklerin Yarısından Fazlası Ukrayna'da Kaldı

20 bine yakın Türk'ün Ukrayna'da yaşadığını hatırlatan Öztrak, "Ukrayna'da bulunan vatandaşlarımızdan 9 bine yakını tahliye edilmiş. Yani 11-12 bin vatandaşımız, hala savaş bölgelerinde. Vatandaşlarımızın güven içinde savaş bölgelerinden tahliyesi, en önemli önceliğimiz. Biz bu öncelik doğrultusunda, Hükümetin elden gelen her şeyi yaptığının takipçisi olmaya devam edeceğiz" diye konuştu.

Rusya'nın Ukrayna'yı İşgal Girişimi

Ukrayna halkının Rusya'ya karşı topraklarını, egemenliğini ve bağımsızlığını savunduğunu belirten Öztrak, "Rusya'nın haksız, hukuksuz işgalini bir kez daha şiddetle kınıyoruz. Bir an evvel kalıcı bir ateşkes ilan edilmesini bekliyoruz. Ukrayna halkının iradesi, bir başka ülkenin güvenlik sorunu iddialarıyla yok sayılamaz. Ukraynalıların oyuyla seçilmiş bir hükümetin, askeri güç kullanılarak alaşağı edilmek istenmesi, asla kabul edilemez" dedi.

"Ukraynalıların Amasız Fakatsız Yanındayız"

"Bir asır önce devrin egemen güçlerine karşı, büyük bir Kurtuluş Savaşı vererek ülkesini kurtaran, bağımsız bir Cumhuriyet kurarak, dünyanın mazlum milletlerine örnek olmuş bir milletin fertleri olarak Ukraynalıların amasız fakatsız yanındayız. Rusya ve Ukrayna ile aynı bölgede yaşıyoruz. Aynı denizi paylaşıyoruz. Her ikisi de önemli ekonomik ve ticari ortaklarımız" diyen Öztrak, savaşın bitmesi için Türkiye'nin elinden geleni yapması gerektiğini söyledi.

"Erdoğan Mevlevi Dervişi Gibi Döne Döne..."

İki tarafla da ilişkilerimizi koparmadan "itidalli ve incelikli" bir diplomasi izlemek zorunda olduğumuzu belirten Öztrak, "Ancak bugün ortada, bu incelikli diplomasiyi yürütecek kurumsal bir kapasite kalmadı. Erdoğan, önce bu krizde arabuluculuk iddiasıyla ortaya çıktı. Ama istikrar ve itibar malulü dış politikası nedeniyle kimse dikkate almadı. Erdoğan, önce NATO’ya çattı. 'Kınama cümbüşü yetmez, kararlı adımlar atılmalı' diye büyük laflar etti. Dış siyasetten iç siyasete rant devşirmeye kalktı. Sonra da U dönüşü yaptı. Türkiye, Rusya’nın Avrupa Konseyi’nde temsil hakkının askıya alınması oylamasında çekimser kaldı. Sonra bir daha döndü. BM Genel Kurulu’nda Rusya’nın kınanmasına yönelik tasarının oylanmasında, olumlu oy kullandı. Mevlevi derviş misali dönmeye doyamadı. 'Dön baba dönelim' dedikleri bir başka konu ise Montrö oldu. Birkaç yıl önceye kadar Montrö’yü ayak bağı olarak gören, 'Kanal İstanbul’u yapınca, savaş gemileri gerekirse buradan geçer' diyen, 'Montrö’nün tüm maddeleri uygulanmalı' diyen amiralleri, mahkemelerde süründüren saray, Rusya’nın Ukrayna ile savaşa tutuşmasıyla 'tu kaka' dediği Montrö’ye sıkı sıkı yapıştı" ifadelerini kullandı.

"Savaş Uzarsa Türkiye'ye 30-40 Milyar Dolar Maliyeti Olur"

Harbin uzaması halinde Türkiye'ye 30-40 milyar dolarlık ciddi bir fatura çıkacağını söyleyen Öztrak, krizin sürmesi halinde taşıma maliyetleri nedeniyle Türkiye'nin ihracatta elde ettiği avantajın kaybedilebileceğini vurguladı. 

"Dün gece Genel Başkan'ımızın, yayınladığı video mesajında anlattığı tam olarak bu. Milletin yediği ekmekten, içtiği sudan yaktığı elektrikten, benzinden mazottan vergiyi alıyorlar" diyen Öztrak, "Hayat pahalılığı her geçen gün artıyor. Zam artık zam değil, zulme dönüştü. Milletten topladıkları parayla Putin’in oligarklarının çakması Londra’dan mahalle kapatan beşli çeteleri, yandaşları doyuruyorlar" ifadelerini kullandı.

Ethem Sancak'a Sert Sözler: "Çakma Oligark"

Perinçek'in ekibiyle birlikte Moskova'ya giderek Rus medyasına açıklamalarda bulunan Ethem Sancak'ı sert sözlerle eleştiren Öztrak, "Saraya ilahi aşkla bağlı eski Maocu bir çakma oligark da bu aralar Rusya’da geziniyor. Rus televizyonlarına çıkıp 'Ukrayna’ya satılan SİHA’ların böyle kullanılacağını bilmiyorduk, Rusya ile S500 yapacağız, 2 gündür Moskova’dayım, 10-20 yıllık stratejiler geliştiriyoruz. NATO geçmişten gelen kanserdir, yaptırımlara katılmayacağız.' diye açıklamalar yapıyor. Bu kişi, bu açıklamaları kimin adına yapıyor? Savunma sanayi yatırımlarının nasıl yapılacağına bu karar veriyordu. Bu ülkeyi bu çakma oligark mı yoksa Tayyip Erdoğan mı yönetiyor?" ifadelerini kullandı. 

Perinçek'le Barışan Ethem Sancak: NATO Üyeliği Türkiye'nin Geçmişten Gelen Ayıbıdır

Akaryakıt Zamları ve Enflasyon

Enflasyonun geldiği seviyeyle birlikte asgari ücretin iki ayda yeniden açlık sınırının altına düştüğünü belirten Öztrak, "İndir bindir derken, bir haftada 17 liranın altındaki benzin fiyatı 19 liranın üstüne çıktı, litresi 17 lira olan mazot 19 liraya yükseldi. Fukaranın yakacağı LPG’nin litresi 11 liraya dayandı. Arabası olan için artık kontak çevirmek bir servet. Eskiden 'Ben hep 50 liralık alıyorum'cular vardı. 50 lirayla ibre oynamayınca 'Ben hep 100 liralık alıyorum'a döndüler. Şimdi artık 100 liralık benzin de yakıt lambasını söndürmüyor. En son ikmal istasyonu işverenleri bile pes dedi, 'Akaryakıtta bari KDV’yi indirin, biz de batıyoruz' diye açıklama yaptı. Bu zamların, sadece artan petrol fiyatlarıyla açıklanır yanı yok. OECD ülkelerinde ortalama yüzde 26 olan enerji enflasyonu, bizde yüzde 89. Başka ülkelerde ortalama bir artan, bizde üç artmış" diye konuştu.

chp sözcüsü faik öztrak ukrayna rusya murat sancak tayyip erdoğan enflasyon akaryakıt benzin motorin zam savaş işgal