Pakdemirli Hakkındaki Rüşvet ve Yolsuzluk Raporu Sırra Kadem Bastı

TAKİP ET

Devlet Denetleme Kurulu tarafından eski Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli hakkında hazırladığı rüşvet ve yolsuzluk raporunun akıbeti merak ediliyor.

Devlet Denetleme Kurulu tarafından geçtiğimiz yıl ekim ayında başlattığı Tarım ve Orman Bakanlığına yönelik soruşturmada Bakan Bekir Pakdemirli hakkında rüşvet ve yolsuzluk iddiaları konu edilmiş, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli 4 Mart'ta görevinden "görevden af talebi" kisvesiyle alınmıştı. 

Tarım Bakanı Bekir Pakdemirli İstifa Etti


Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi veren CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, Pakdemir'in yönettiği Tarım Bakanlığında yapılan hayvan ithalatında yaşanan aksaklıkların rüşvet yoluyla giderilmesi iddialarına ilişkin açıklama yapılmasını talep etti.

Devlet Denetleme Kurulu Ekim 2021'de Tarım Bakanlığına ilişkin bu iddialara yönelik soruşturma başlatmış ve iddianın özellikle Bakanlığın üst yönetiminden bazı isimler üzerinde odaklandığı, iddialara ilişkin önemli bilgilere sahip isimlerin Devlet Denetleme Kuruluna "tanık" sıfatıyla ifade verdiği belirtilmişti. 

Rüşvet iddialarına ilişkin Devlet Denetleme Kurulu tarafından hazırlanan raporun Erdoğan'a sunulduğunu belirten Bekaroğlu, savcılığın konuya ilişkin bir soruşturma başlatıp başlatmadığına ilişkin bir bilgi olmadığını belirterek şu soruların yanıtlanmasını talep etti:

"1. Yazılı, sözlü ve görsel medyada yer alan söz konusu iddialar doğru mudur?

2. Tarım ve Orman eski Bakanı Bekir Pakdemirli görevden affını mı istemiştir? Yoksa söz konusu raporda yazılı bazı bulgular üzerine Cumhurbaşkanı tarafından görevden mi alınmıştır?

3. Söz konusu haberlerde yer aldığı üzere DDK tarafından Tarım ve Orman Bakanlığında yapılan araştırma, inceleme ve soruşturma sonucunda herhangi bir rapor düzenlenmiş midir?

4. Bu raporda yürütülen soruşturma sonucunda herhangi bir suçun işlendiğine dair iddialara yer verilmiş midir? Verilmiş ise bu suçlar hangileridir?

5. Bu raporlarda söz konusu olaylarla ilgili olarak eski Bakan Bekir Pakdemirli ve bürokratlarının sorumlulukları net olarak tespit edilmiş midir?

6. Bu rapor gerekli idari ve adli soruşturmaları yapmak üzere ilgili mercilere sevk edilmiş midir?

7. Söz konusu olaylarda eski bakan Bekir Pakdemirli’nin herhangi bir sorumluluğu veya suça iştirakinin tespiti söz konusu ise adı geçen bakan ile ilgili olarak Anayasa’nın 106. Maddesindeki prosedürü işletmeyi düşünüyor musunuz?

8. Devlet Denetleme Kurulu tarafından benzeri bir çalışma Covid-19 pandemisinin yoğun olarak yaşandığı bir dönemde Ticaret eski Bakanı Ruhsar Pekcan’ın görev, yetki ve makamından kaynaklanan nüfuzunu kendisinin ortağı, eşinin de hem ortağı hem de Yönetim Kurulu Başkanı olduğu bir firmanın ticari çıkar ve amaçları için kullandığı, başka kamu kurum ve kuruluşlarına da kendi firmasının ürününü satmaya çalıştığına ilişkin iddiaların incelenmesi, araştırılması ve soruşturulması için neden yapılmamıştır?

9. Sn Cumhurbaşkanı Ticaret eski Bakanı Ruhsar Pekcan söz konusu iddiaların incelenmesi için gerekli araştırma, inceleme ve soruşturma yapmak üzere DDK’yı neden görevlendirmemiştir?"

 

bekir pakdemirli rüşvet yolsuzluk raporu sırra kadem bastı