Pakistan Başbakanı: Doğu Türkistan'da İnsan Hakları İhlali Yaşandığından Emin Değilim, Çinliler Bize Olmadığını Söylüyor

TAKİP ET

Pakistan Başbakanı İmran Han, Çin'in Doğu Türkistan'da uyguladığı insanlık dışı baskıları ve hak ihlallerini dile getiremedi.

Pakistan Başbakanı İmran Han, Çin'in Doğu Türkistan'da uyguladığı insanlık dışı politikaları ve insan hakları ihlallerini dile getirmekten imtina etti. HBO'da yayımlanan röportajında, gazetecinin, Çin'in Doğu Türkistan'daki faaliyetlerine yönelik ısrarlı sorularını yanıtsız bırakmayı tercih eden Han, konuyu farklı yerlere çekerek küresel çapta yaşanan diğer insan hakları ihlallerini anlattı.

Mustafa Bağ'ın haberine göre, İslam dünyasındaki liderlerden biri olan Han'ın Çin'e karşı sessizliği, Pekin'in ülkesi üzerindeki etkisine dair bir ipucu verdi. Pakistanlı Başbakan'ın Çin'e sessiz kalmasının nedenlerinden başlıcası "Ekonomik sıkıntı yaşayan Pakistan'ın Çin'den milyarlarca dolar kredi alması ve Çin'e giderek bağımlı hâle gelmesi" olarak yorumlandı.

"Çin Bizim En Büyük Dostlarımızdan Biri Oldu"

Gazeteci Jonathan Swan, İmran Han'a "Sınırınız boyunca, Çin'in batısında, Pekin hükümeti, 1 milyonun üzerinde Uygur Müslümanı toplama kamplarında hapsetti. Çin hükümeti Müslümanlara işkence yapıyor, onları zorla kısırlaştırıyor, camileri yok ediyor. Aynı zamanda namaz kılan, oruç tutan Müslümanlar hatta çocuklarına Müslüman adını verenler cezalandırılıyor. Sayın Başbakan, Avrupa ve Amerika'daki İslamofobiye karşı çok açık sözlüsünüz ancak Çin'in batısında (Doğu Türkistan) Müslümanlara uygulanan soykırıma karşı tamamen sessizsiniz. Neden" sorusunu yöneltti.

Han ise bu soruya cevaben "Çinlilerle her ne sorunumuz olursa olsun, kapalı kapılar ardında konuşuyoruz. Çin, en zor zamanlarımızda bizim en büyük dostlarımızdan biri oldu. Ciddi sıkıntı içindeyken, ekonomimiz zor durumdayken, Çin imdadımıza yetişti. Bu yüzden onlara oldukları gibi saygı duyuyoruz" şeklinde konuştu.

Gazetecinin "Çin'in Pakistan'a akıttığı büyük meblağlardaki para nedeniyle Doğu Türkistan'daki soykırıma sessiz kalmasının bir noktada kendisini rahatsız edip etmediği" yönündeki sorusuna da kaçamak cevap veren Han, "Dünyada neler olduğuna bakıyorum. Filistin'de, Libya'da, Somali'de, Suriye'de, Afganistan'da neler yaşınıyor. Her şeyi mi konuşmaya başlayayım? Ben sınırımda, ülkemde neler olduğuna odaklanıyorum" dedi.

Swan'ın, Doğu Türkistan'da yaşananlar ithafen "Devasa bir insan hakları vahşeti var" sözlerine karşı "Öncelikle bundan emin değilim. Çünkü Çinlilerle konuştuğumuzda, bize tablonun bu olmadığını (soykırım olmadığını) söylüyorlar" cevabını veren Han, Çin'i 'incitmemek' konusunda kararlı olduğunu bir kere daha gösterdi.

imran han doğu türkistan pakistan başbakanı soru cevap çin baskı ekonomik finansal kredi yardım kaçamak insan hakları ihlali dile getiremedi söyleyemedi müslüman jonathan swan hbo röportaj