Pamukkale Üniversitesi'nde Yabancı Uyruklu Öğrencilerin Kaydı İçin Rüşvet Alındı İddiası

TAKİP ET

Pamukkale Üniversitesi'nde öğrenci işleri birimi memurunun rüşvetle kontenjan üzerinde yabancı öğrenci kaydı yaptığı ortaya çıktı.

Cumhuriyet'ten Sena Tufan'ın haberine göre Pamukkale Üniversitesi'nde yabancı öğrencilerin diş hekimliği ve tıp fakültelerine usulsüz kaydedildiği ortaya çıktı. 

Pamukkale Üniversitesi 2022-2023 akademik yılında üniversite yabancı uyruklu öğrencilerin kaydı için yurtdışı eğitim danışmanlık şirketleriyle anlaşma yaptı. Yabancı öğrencilerin kaydını yapan Öğrenci İşleri memuru A.Ş.Ç, Pamukkale Üniversitesi'nin idari soruşturması sonucunda danışmanlık şirketleri aracılığıyla “kayıt başvurularından rüşvet aldığı, üniversitenin kontenjanı üzerinde kayıt yaptığı” anlaşıldı. A.Ş.Ç görevinden ihraç edilirken müdür ve diğer memurların görevlerine devam etmesi kararı verildi. 

Kontenjan artışı sonucu okula usulsüz kaydı yapılan öğrencilerin kaydı silindi. Aralarında okula başarı sınavlarının sonuçlarıyla girdiğini iddia eden ve kaydı silinen 140 yabancı öğrenci hukuki yollara başvursa da davaları kazanamadılar. 

Üniversite, mahkemeye verdiği savunmada yabancı öğrencilerin kayıtlarında usulsüzlük yapıldığını kabul etmiş, sınav puanlarının değiştirildiğini de onaylamıştı. 

Sınavda başarılı olarak okula girdiğini iddia eden bir mühendislik fakültesi kaydı silinen öğrenci şunları anlattı: 

“Sınavda başarılı olarak Pamukkale Üniversitesi’ni kazandım. Ancak olayın ardından benim de kaydım silindi. Hakkımı aramak için idare mahkemesine gittim ve kaybettim. ‘8 bin dolar verirseniz bu işi çözeriz’ dediler. Para vermediğim için okuldan atıldım”

Öğrenci aynı zamanda kaydı silinen öğrencilere yurtdışına çıkış yasağı getirildiğini öne sürdü. 

pamukkale üniversitesi yabancı öğrenci danışmanlık ücreti