Pandemide 'Puanlama' Dönemi! Yeterli Puanı Toplayan Şehir Normale Dönecek

TAKİP ET

Bilim Kurulu Üyesi Kayıpmaz, normalleşme takvimini şehir şehir hayata geçirmek adına Bilim Kurulu tarafından kriterler belirlendiğini ve bu kriterlere göre şehirlerin puanlanacağını açıkladı.

Çin Virüsü pandemisi ile mücadele sürerken ekonomik kriz ve sosyal problemler, vatandaşların yeniden normale dönüşün nasıl bir takvime bağlanacağını merak etmesine neden oluyor. Konuya dair hükumet yetkililerinden hiçbir açıklama alınamamasına karşın bir Bilim Kurulu üyesi oluşturdukları sistemi Hürriyet'e anlattı.

Toplumda Salgın Yönetimi Alt Kurulu üyeleriyle üzerine çalıştıkları sistemin detaylarını açıklayan Bilim Kurulu üyesi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz, belirli kriterler tespit ettiklerini ve bunlara göre bir puanlama yöntemi meydana getireceklerini şu sözlerle açıkladı:

"İllere 4 kritere göre puan verilecek. Bu toplamda belirlenecek puana göre, salgının ilgili yerleşim yerlerindeki artma, sabit seyretme veya azalma durumları göz önünde bulundurulacak."

Şehirlerin puanlanmasında başvurulacak kriterler ise şöyle:

1- İllerdeki 7-14 günlük vaka sayıları;

 2- Testte pozitiflik oranları;

 3- Yoğun bakım doluluk kapasiteleri ve servislere yeni hasta yatış durumu;

 4- İllerdeki aşılama durumu.

Artış Eğilimi Görülürse Kısıtlamalara Geri Dönülecek

Kayıpmaz, kriterlere uygun şekilde puan toplayan şehirlerde yasakların aşama aşama gevşetileceğini kaydederken incelemenin belirli aralıklarla sürdürülmeye devam edeceğinin de altını çizdi. Bu doğrultuda yapılan yeni inceleme, bir şehirde yeniden artış eğilimi gözlemlendiğini ortaya koyarsa o şehir için yasaklar yeniden söz konusu olacak.

Bilim Kurulu Üyesi, kafe ve restoranların açılmasına ilişkin de "Bu normale dönüş elbette maske, mesafe, hijyen gibi üç temel kural ile mümkün olacak. Tedbirli yaşantımızdan taviz vermememiz gerekiyor. Örneğin restoranlar açılırsa burada mümkün olduğunca kısa vakit geçirip çıkmalıyız. Kalabalık oluşmamasına dikkat etmeliyiz. HES kodu sorgulaması hem müşteri hem de çalışan sağlığı için uygun olacaktır" diye konuştu.

bilim kurulu yasaklar artış eğilimi puanlama hes kodu sağlık bakanlığı koronavirüs çin virüsü pandemi covid-19 normale dönüş normalleşme kriterler 4 kriter vaka sayıları pozitiflik oranları yoğun bakım doluluk