Pandemiye Rağmen Mitingler Yapan ve Dini Festivallere İzin Veren Hindistan Lideri Eyalet Seçimlerinde Ağır Yenilgi Aldı

TAKİP ET

Hindistan'da Çin virüsü vakaları kontrol edilemez bir hâl almışken, kalabalıklar eşliğinde mitingler düzenleyen ve dini festivallere izin veren Başbakan Modi, eyalet seçimlerinde ağır yenilgi aldı.

Hindistan'da Çin virüsü salgını dolayısıyla vaka ve ölüm sayıları rekorlar kırmaya devam ederken, oksijen kıtlığından ölülerin yakılması uygulaması dahi başlatılmıştı. Virüsün Hindistan'da mutasyona uğraması ve aşı politikalarındaki yanlışlıklar sebebiyle ağır eleştirilere hedef olan Başbakan Narendra Modi, tüm bunların üstüne bir de kalabalık mitingler düzenleyip dini festivallere izin verince Batı Bengal eyaletinde ağır yenilgiye uğradı.

Modi'nin muhalifi konumunda olan Tüm Hindistan Tabanı Kongresi, Batı Bengal'de oyların yüzde 72'sini alarak eyalet meclisinde 200'den fazla vekillik elde etti. Eyaletin Başbakanı ise Modi'nin azılı muhalifi Mamata Banerjee oldu. Modi'nin, Batı Bengal meclisinde 200'den fazla sandalye kazanacağını iddia ettiği kendi partisi Bharatiya Janata (BJP) ise ancak 77 vekillik alabildi.

90 milyon nüfusu bulunan Batı Bengal'de, Banerjee'nin seçimi kazanmasını tebrik eden Modi, BJP'nin kuzeydoğu eyaleti Assam'da iktidarını koruması ve federal kontrol altındaki bölge Puducherry'yi kazanmasıyla teselli oldu.

Modi Muhalifliği Artacak

Hindistan siyaseti üzerine uzun süredir yazılar yazan Yeni Delhili yazar-analist Arati Jerath, konuyla ilgili "BJP'ye keskin muhalefet eden bölgesel liderlerin eyalet seçimleri zaferi, pandemiyi kötü yönetmesinden kaynaklanan tepkilerin hedefindeki Modi'ye, gelecek aylarda muhalefetin güçlü şekilde karşı çıkmasının çekirdeğini oluşturabilir. Bu sonuç, hükümeti zayıflatmıştır ve Modi'yi devasa siyasi ve anayasal meydan okumaların beklediğine işaret etmektedir" değerlendirmesinde bulundu.

Öte yandan, Hindistan Serum Enstitüsü Başkanı Adar Poonawalla, aşı sıkıntısından Modi hükûmetini sorumlu tutarak hükûmetin yeni dalganın başladığı mart ayına kadar Hindistan Serum Enstitüsü'ne büyük çapta aşı siparişinde bulunmadığını dile getirdi. Poonawalla, ilk etapta yalnızca 21 milyon aşı siparişi verildiğini aktararak aşı kıtlığının temmuza kadar sürebileceği uyarısını yaptı.

modi hindistan lider hindü ağır yenilgi eyalet seçimleri kaybetti mitingler yaptı dini festivallere izin verdi pandemi tedbir hiçe saydı batı bengal meclis vekillik