'Pandora Belgeleri'nde Rönesans Holding: Milyonlarca Dolar 'Bağış'

TAKİP ET

Pandora Belgeleri, tüm dünyada birçok vergi skandalını ortaya çıkardı.

Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu'nun (ICIJ) bilinmeyen bir kişi tarafından sızdırılmasıyla birlikte 117 ülkeden 600 gazeteci ile incelediği 12 milyona yakın belge ile birçok vergi skandalı ortaya çıktı ve çıkmaya devam ediyor.

Türk basınından yalnızca DW Türkçe'nin katıldığı çalışmada incelenen 2,94 terabaytlık veriler içerisinde Türkiye'den 200'den fazla sayıda kamuya mâl olmuş kişinin isimlerinin geçitiği belirtiliyor.

Belgelerde incelemelerde bulunan Türk gazeteciler Pelin Ünker ve Sardar Vardar, 31 ülkede faaliyette olan 14 hukuk ve finansal danışmanlık firması hakkında sızdırılan belgelerle dünyanın her yerinden 35 ülke liderinin ve 336 siyasetçi ve yüksek düzeyli bürokratın vergi cenneti ülkelerde şirket kurduğunun anlaşıldığını bildirdi.

Söz konusu belgelerde Türkiye'den Rönesans Holding'i kuran Erman Ilıcak'ın annesi Ayşe Ilıcak'ın Alcogal firması aracılığıyla tam da Rönesans Holding'in Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nı inşa ettiği sırada Dolmina International Ltd. ve Covar Trading Ltd.adlı iki şirketi İsviçre'de faaliyet göstermek üzere kurduğu, şirketlerin aynı zamanda sermaye kaynağı olan Rönesans gibi "inşaat, gayrımenkul ve enerji üretimi sektörlerinde faaliyet yürüten aile şirketi" olarak kayıtlara geçtiği belirtiliyor.

Yüz Milyonlarca Dolar Vergi Cennetlerine Götürülmüş

İki firmadan biri olan Covar Trading Ltd.'nin hesaplarını idare eden İsviçreli Kendris Ltd. firmasının mali raporlarına göre Covar Trading Ltd.'nin hesaplarına 2015 yılında giren para miktarı 105 milyon 524 bin 132 dolar 32 cent.

Aynı yıl şirketin kasasından çıkan bağış miktarı ise 105 milyon 484 bin 952 dolar 46 cent. Söz konusu bağışın nereye gittiği ise tam bir muamma.

Rönesans'ın patronu Erman Ilıcak'ın annesi Ayşe Ilıcak'ın diğer firması Dolmine International Ltd. hakkında hazırlanmış mali rapora göre ise söz konusu şirketin İsviçre'deki Banque Pictet & Cie'teki hesabına 195 milyon 212 bin dolar yattığı, sadece nakit varlıklarının faizi olarak 491 bin dolardan fazla para kazanıldığı görülüyor.

Ilıcak'ın Serveti 6 Yılda İki Katına Çıktı

Dikkat çekici başka bir unsur ise bu firmaların 2016 ve 2017 yıllarında başka hiçbir ekonomik faaliyette bulunmaması.

Annesi Ayşe Ilıcak'ın paralarını vergi cennetlerine taşıdığı Erman Ilıcak'ın şahsi serveti 2015 yılından bu yana 2,1 milyar dolardan 4,4 milyar dolara çıktı.

DW'den Pelin Ünker ve Serdar Vardar'ın söz konusu haberinin tamamını okumak için tıklayınız.

Pandora Belgeleri'nde Rönesans Holding Milyonlarca Dolar Bağış