Paramız Değerli: 50 Kuruş Basmanın Maliyeti 1 Lira 34 Kuruş Oldu

TAKİP ET

CHP'li Uşak Milletvekili Özkan Yalım, yaptığı çalışmada 50 kuruşun maliyetinin 1 lira 34 kuruş olduğunu duyurdu.

Türk Lirası, AKP'nin ekonomi politikasıyla beraber tarihi değer kayıpları yaşıyor. Madeni paraları basmanın maliyeti, madeni paranın karşılık geldiği değereden daha yüksek bir hal aldı. 

CHP Uşak Milletvekili Özkan Yalım’ın yaptığı son çalışmaya göre Türkiye'de basılan madeni paraların madeni değeri, para değerini aştı.
 
Geçen ay yaptığı çalışmada 50 kuruş basmanın maliyetinin 83 kuruş olduğunu duyuran Yalım, bu maliyetin artık 1 lira 34 kuruş olduğunu belirtti.


1 Liranın Maliyeti 1 Lira 61 Kuruş

 
Yaklaşık 8 gram olan ve içerisinde yüzde 65 bakır, yüzde 18 nikel ve yüzde 17 çinko olan 1 TL'lik madeni para da artık 1 lira 61 kuruşa üretiliyor. Bu maliyet geçen ay 99 kuruş olarak açıklanmıştı. 1 kuruş üretmenin maliyeti ise 52 kuruş. 5 kuruşun maliyeti 57 kuruş, 10 kuruşun maliyeti 62 kuruş, 25 kuruşun maliyeti de 79 kuruş oldu. Üretilen madeni paraların hemen hepsi kendi değerlerinin 3 katına basılıyor.


İçimiz Acıyarak İzliyoruz


Metal fiyatlarını piyasadan topladığını ifade eden Yalım, devletin bu artışlar nedeniyle para basarken zarar ettiğini söyledi. Ardından iktidarı şu sözlerle eleştirdi:
 
"İçler açısı tabloyu maalesef içimiz acıyarak seyrediyoruz. Bunun sorumlusu sadece ve sadece tek adam Erdoğan rejimidir. Faiz indirimini NAS’a bağlayanlar devlete geldiğinde tüm borçlara faiz almayı bilenlerdir”


Değerli Oldukları Tek Yer Hurdacılar


Vatandaşların zaman zaman topladıkları madeni paraları hurdacılara götürdükleri görülüyor. 2500 TL değerindeki madeni paranın 4000 TL satıldığı görülmüştü. 

50 kuruş 1 lira üretim maliyeti 50 kuruşun maliyeti özkan yalım madeni para