Paris İklim Anlaşması Yarın Yürürlüğe Giriyor

TAKİP ET

TBMM'de kabul edilen Paris Anlaşması, yarın itibarıyla yürürlüğe girecek.

Eylül ayında toplanan Birleşmiş Milletler 76. Genel Kurulu'nda AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Paris Anlaşması'na Türkiye'nin taraf olacağını açıklamıştı.

Türkiye Büyük Millet Meclisi, yasama yılının açılışı ile birlikte 6 Ekim'de anlaşmanın onaylanmasını uygun bulma kararı aldı.

Türkiye'nin anlaşmayı onaylaması 11 Ekim'de Birleşmiş Milletler Sekreteryası'na bildirildi ve bu günden sonraki 30. gün olan 10 Kasım itibarıyla Paris İklim Anlaşması Türkiye'de yürürlüğe girecek.

Anlaşmanın tarafı olan 192. ülke olan Türkiye'nin 2030 yılına kadar karbon emisyonunu yüzde 21 artıştan azaltması gerekiyor. Ayrıca verilen taahhütlere göre Türkiye'nin 2053'te net sıfır karbon emisyonuna ulaşması gerekiyor.

Türkiye'nin Paris İklim Anlaşması'na taraf olmasını olumlu karşılayan Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi Sekreteryası İcra Direktörü Patcia Espinosa, "Böyle bir anlaşma için herkesi bir araya getirmenin uzun bir süreç olduğunun bilincindeyiz. Türkiye'nin de anlaşmaya tam bir taraf olmasından dolayı mutluyuz" yorumunu yaptı.

Paris İklim Anlaşması Yarın Yürürlüğe Giriyor