Parlamenter Demokrasiyi Savunan Partiler Toplanıyor

TAKİP ET

Türkiye'nin parlamenter demokrasiye geçmesi gerektiğini savunan CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA Partisi ve Gelecek Partisi TBMM'de toplanıyor.

Türkiye'nin parlamenter sisteme geçmesi gerektiğini savunan 6 parti, bugün üçüncü defa Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) toplanacak.

Parlamenter sisteme geçiş için gereken anayasa değişikliği konusunda ortak ana ilkeler metni ortaya çıkarmaya çalışan CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA Partisi ve Gelecek Partisi'nin bir araya geleceği bildirildi.

Milliyet'ten Mehtap Gökdemir'in haberine göre parti kurmaylarını bir araya getirecek toplantıda parti liderlerine sunulmak üzere bir ortak ilkeler metni hazırlanmaya başlanacak.

İlk iki toplantıda daha çok genel değerlendirmelerin yapıldığı ve partilerin kendi yaklaşımlarını açıkladığı, ancak bundan sonraki toplantıların daha periyodik hale getirilerek konu konu çalışma yapılacağı, her toplantıda belli bir gündem ele alınarak temel ilkelerin saptanacağı belirtildi.

Anayasa Taslağı Değil Ortak İlkeler Belirlenecek

Toplantılarda detaylı bir anayasa yerine temel ilkeler belirlenerek ana başlıklar ortaya çıkarılacak. Hazırlanacak olan sonuç metninin de kısa olacağı ve detaylara girmeyeceği ifade edildi.

Söz konusu toplantıların bir buçuk iki ay içerisinde sonlandırılmasının planlandığı belirtilirken gazeteci Mehtap Gökdemir, kendisine konuşan bir kaynağın "Ortak metni genel başkanlara sunacağız. Nihai kararı genel başkanlar verecek. Her partinin kendi içinde değerlendirme süreci olacak. Ortak metnin kamuoyuna duyurulması genel başkanların imzasıyla mı olur, genel başkanların her birinin ayrı ayrı açıklamasıyla mı olur, onun usulünü henüz konuşmadık. Amaç bütün partilerin bu metne destek verdiğini deklare etmesi" dediğini aktardı.

Toplantılarda bir anayasa değişikliği taslağı hazırlanmayacağını çünkü anayasaları meclislerin yapacağını belirten kaynak, "Bizimkini bir sistem kurgusunun ana taşları olarak görmek lazım" dedi.

Parlamenter Demokrasiyi Savunan Partiler Toplanıyor