Pekin 2022 Kış Olimpiyat Oyunları'na ''Doğu Türkistan'' Protestosu

TAKİP ET

Pekin 2022 Kış Olimpiyat oyunları, Doğu Türkistan Spor ve Gelişim Derneği öncülüğünde protesto edildi.

Uluslararası Olimpiyat Komitesi tarafından Çin'in başkenti Pekin'de düzenlenecek 2022 Kış Olimpiyatları veya resmî adıyla XXIV Olympic Winter Games'e karşı protestolar hız kesmeden devam ediyor. 

Doğu Türkistan'da yaşayan insanlara yaptığı zulümler ve işkenceleri sebebiyle protesto edilen Çin bu kez Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi önünde hedef alındı. Doğu Türkistan Spor ve Gelişim Derneği öncülüğünde yapılan protestoya Dünya Uygur Kurultayı Vakfı da destek verdi.

Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi önünde yapılan protestoda basın açıklaması yapıldı.

İnsan Hakları Örgütlerinden Boykot Çağrısı

Çin'in işgalci politikasına karşı çıkan bazı insan hakları örgütleri de Pekin 2022 Kış Olimpiyatları’nın boykot edilmesi çağrısında bulunmuştu.

Çin'i protesto eden 180’den fazla insan hakları örgütü, Pekin 2022 Kış Olimpiyatları’nın Çin’den alınması için ortak bir bildiri yayımlamıştı. 

Bildiride, ''IOC, bizleri 2008’de dinlemeyi reddetti ve kış olimpiyatları için Çin’in seçilmesini insan haklarının iyileştirilmesinin bir adımı olarak gördü. Ancak alınan kararın yanlış olduğu ortaya çıktı ve Çin insan hakları konusunda daha büyük ihlallere imza attı. Daha da kötüye giden insan hakları ihlalleri karşısında harekete geçmeyi reddeden IOC’yi hâlâ aynı konumda görüyoruz'' ifadelerine yer verilmişti.

 

çin pekin 2022 kış olimpiyatları protesto doğu türkistan türkiye milli olimpiyat kongresi önü