Pelikan İltisaklı Düz Dünyacı, Kremlin'in Dezenformasyon Hesabının Adımlarını İzliyor

TAKİP ET

Pelikan iltisakıyla gündeme gelen ve "düz dünya" teorisini savunan GZT ve TVNET programcısının paylaşımları tartışmalara neden oldu.

Kısa bir süre önce Türkiye'de faaliyet yürüten Rus dezenformasyon ağı Vaziyet'in dosya haberiyle ortaya çıkmıştı. 

Rusçu Dezenformasyon Ağı Nasıl Fonlanıyor: İşte Rusçu İlişkiler Ağı


Daha önce Pelikan iltisakıyla gündeme gelen ve "düz dünya" teorisini savunan GZT ve TVNET programcısı Murat Soydan'ın Kremlin bağlantılı propaganda hesaplarının paylaşımlarını hatalara varıncaya kadar birebir çevirerek paylaşması, tartışmalara neden oldu.

Şu anda Gelecek Partisi Genel Başkanı olan Ahmet Davutoğlu'nun AKP Genel Başkanlığı ve Başbakanlıktan çekilmesiyle sonuçlanan "Pelikan Dosyası"na ilişkin iddialarda bulunan Fırat Erez, Murat Soydan'ı "Fazıl Duygun, Cem Küçük, Ömer Turan, Serkan İnci, Merve Taşçı, Hilal Kaplan, Haşmet Babaoğlu, Melih Altınok, Kurtuluş Tayiz ve Cemil Barlas" gibi isimler arasında saymıştı. Fırat Erez, "Pelikan Yalısı" olarak adlandırılan Bosphorus Global'de Ekim 2015-Mayıs 2016 arasında çalışmıştı.

Murat Soydan aynı zamanda "düz dünya" teorisini cansiperane savunuyor.









Düz dünya savunucusu Murat Soydan'ın Twitter hesabından yaptığı paylaşımlar tartışmalara neden oldu. Soydan, şu anda Twitter tarafından kapatılmış olan bir propaganda hesabının paylaşımlarını aynen çevirerek yayımlıyor.

2015 yılında Kremlin propagandası yapmak için açılan ve Rus diktatörü Vladimir Putin'in Ukrayna'yı işgale kalkışmasına kadar pasif tutulan "Juan Sinmiedo" (@Youblacksoul) hesabının bazı paylaşımlarını aynen alan Murat Soydan, hatalarını dahi es geçmiyor.



Soydan'ın alarak aynen yayımladığı bazı paylaşımlarda yer alan Rusçadan İngilizceye çeviriden kaynaklı hataları bile es geçmediği görülüyor.



Murat Soydan'ın söz konusu hesabın dezenformasyon içerikli paylaşımlarını aynen alıntıladığı, paylaşımlarda bulunan görüntülerde yer alan stickerlarla net olarak görülüyor.



Söz konusu Kremlin bağlantılı dezenformasyon hesabı Twitter tarafından kapatılmış durumda. Hesabı başlıca bir haber kaynağı olarak kullanan ve geçmişten bu yana Pelikan iddiaları içerisinde adı yer alan Murat Soydan'ın Rus dezenformasyon ağının bir parçası olup olmadığı merak konusu.

pelikan iltisaklı düz dünyacı kremlin dezenformasyon hesabının adımlarını izliyor murat soydan youblacksoul