Pelosi, Rusya ve İran'ın Müttefiki Ermenistan'ı Savundu, Azerbaycan'ı Suçladı

TAKİP ET

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, Ermenistan'ı ziyaret ederek Rusya ve İran'ın yakın müttefiki Ermenistan'a destek mesajı verdi. Azerbaycan'ı suçlayan Nancy Pelosi, sözde soykırım anıtına ağlayarak çiçek bıraktı.

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, Azerbaycan ve Ermenistan arasında yaşanan kanlı çatışmanın ardından Ermenistan'ı ziyaret etti.

Erivan'da yaptığı konuşmada Azerbaycan'ı suçlayan Pelosi, "Azerbaycan'ın 'yasa dışı' saldırılarını kınıyorum" dedi.

Ermenilerin işgali altındaki Azerbaycan toprağı Karabağ'da yaşanan çatışmaları "Azerbaycan'ın Ermenistan'ayönelik yasa dışı ve ölümcül saldırıları" olarak niteleyen Pelosi, bu ziyaretin kendisi için özel bir önem taşıdığını açıkladı.

Ermenistan'a Destek

Ermenilerin sözde soykırım için diktiği anıta gözyaşları içinde çiçek bırakan Pelosi, Ermenistan'ın Rus güdümündeki Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü'nden çekilmesini bekleyip beklemediklerine ilişkin soruya "Diğer kuruluşlarla ilişkiler Ermenistan'a kalmış" yanıtını verdi.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'e ABD'nin yaptırım uygulayıp uygulamayacağına ilişkin bir soruya yanıt veren Pelosi, "Bu son gelişmeler ve tarihi anıtlar ile ilgili sorular dikkatimizin odağında. Ülkemizin başkanı soykırım kararının kabul edilmesini destekledi, Ermenistan'ı Demokrasi Zirvesi'ne katılmaya davet etti ve bu konular doğrultusunda uzun yolculuğumuza devam edeceğiz" dedi.

Ermenistan, İran ve Rusya'nın sıkı bir müttefiki olmasına rağmen Ermeni oylarını alma gayretindeki ABD'li Demokratlardan geniş bir destek görüyor. ABD'de yerleşen Türk karşıtlığı nedeniyle ülkenin alenen düşmanlık yapan ülkelerle sıkı ilişkiler geliştiren Ermenistan'ı desteklemesi eleştirilere konu oluyor.

Pelosi'nin İndiği Havalimanı Dahi Rus Askerlerinin Koruması Altında

Ayrıca, Nancy Pelosi'nin uçağının iniş yaptığı Erivan Uluslararası Havalimanı'nın güvenliğini dahi Rus sınır muhafızları sağlıyor. Bunun yanı sıra havalimanında Rus istihbarat örgütü FSB'nin bir ofisi yer alıyor.

Ziyareti eleştiren Hudson Institute uzmanı Michael Doran, Pelosi'ye hitaben "Ermenistan Rusya'nın uydusu ve İran'ın müttefiki. Bu iki ülkenin Güney Kafkasya'da hakimiyet kurmalarına yardımcı oluyor. Siz 2006'da isteğimiz dışında Suriye'ye gittiğinizde ben Beyaz Saray'da Orta Doğu biriminin başındaydım. Esad'la görüşmeniz nasıl sonuçlandı?" paylaşımını yaparak Pelosi'nin gezinin yanlış bir yönlendirme sonucu yapıldığını söyledi.
 

 

nancy pelosi rus ve fars rusya iran müttefiki ermenistan savundu azerbaycan suçladı türkiye