Perinçek'in Ağzıyla Konuşan Soylu'ya Cevap Doğu Türkistan Milli Meclis Başkanı'ndan Geldi

TAKİP ET

Doğu Türkistan'daki soykırıma karşı farkındalık ve duyarlılık yaratmayı hedefleyen Uygur Türklerinin davasını 'Okyanus ötesinin planı' olarak nitelendiren İçişleri Bakanı Soylu'ya Milli Meclis Başkanı Tümtürk, "Bizi neden başkalarına meze yapıyorsunuz" sorusuyla yanıt verdi.

Doğu Türkistan Türkleri, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun Uygur Türklerine ve Doğu Türkistan davasına ilişkin açıklamalarını konuşmaya devam ediyor. Toplama kamplarında esir edilen aile üyeleri için Türkiye'nin çeşitli noktalarında eylem yapmak isteyen Doğu Türkistan Türklerinin engellenmesi için emniyet güçlerine talimat veren ve hukuksuz bir şekilde Uygurları fiili tutuklamaya hapseden Soylu, kısa süre önce "Hassasiyetimiz, Uygur Türkü kardeşlerimizin okyanus ötesinde planlanan, uluslararası çatışma vesilesi yapılmak istenilmesine karşı dikkatli olmaktır. Bunların bu hassas dönemde niçin kaşıtıldığı da bilinmektedir" açıklamasında bulunarak adeta Çin yandaşı Perinçek'i kıskandırmıştı.

Soylu'nun açıklamalarına ilişkin konuşan isimlerden biri de Doğu Türkistan Milli Meclis Başkanı Seyit Tümtürk oldu. Resmi sosyal medya hesabı üzerinden Soylu'ya önemli bir soru yönelten Tümtürk, şu ifadeleri kullandı:

"Çok güzel ifade etmişsiniz sayın bakanım. Ama Çin’in Doğu Türkistan’daki soykırımına susarak, ekranları karartarak, mağdurları susturarak, Perinçek'in iftiralarının gölgesine sığınarak biz mazlum Uygurları neden başkalarına meze yapıyoruz? Gelin mazlumlara samimi sahip çıkalım."

Tümtürk, doğrudan Soylu'ya yöneltmediği fakat Soylu'nun açıklamalarına gönderme içeren bir diğer paylaşımında ise "Ey Çin soykırımına karşı gözleri ve vicdanları körleşmiş, merhametten ve adaletten yoksun Dünya. Bu mağdur Uygur kızımızı Amerika’mı konuşturuyor? Yardım etmiyorsak bari iftira atıpta zulmetmeyelim. Hiç olmazsa Perinçekten farkımız olsun. Ahirette hesap günü var" ifadelerini kullandı.

seyit tümtürk süleyman soylu içişleri bakanı doğıu türkistan okyanus ötesi planı abd çin soykırım milli meclis başkanı