Perseverance Mars'ta İlk Test Sürüşünü Gerçekleştirdi

TAKİP ET

NASA'nın Perseverance uzay aracı, Kızıl Gezegen'de ilk sürüşünü gerçekleştirdi.

Perseverance, Jezero kraterinde ilk kısa süreli sürüşünü gerçekleştirdi. 6.5 metre uzunluğunda ve altı tekerlekli araç, kraterde yarım saatlik bir sürüş gerçekleştirdi.

Amerikan Havacılık ve Uzay Ajansının (NASA), Perseverance'ın ilk test sürüşünde 33 dakika boyunca yaklaşık 6,5 metre yol katettiğini duyurdu.

İlk etapta 4 metre ileri giden Perseverance, ardından 150 derecelik bir dönüş yaparak 2.5 metre daha yol aldı. O anlara ait fotoğraflar da paylaşan Perseverance’ın Mars’ın yüzeyine bıraktığı tekerlek izleri görüldü.

NASA mühendisi Anais Zarifian, ilk deneme olduğunu ve test sürüşünün inanılmaz derecede iyi geçtiğini belirtti. Zarifian, "Ekibimiz için çok büyük kilometre taşı. Daha uzun sürüşler yapacağız, bu henüz başlangıç" dedi.

NASA'nın "NASA's Perseverance Mars Rover" Twitter hesabı da ilk test sürüşünün görüntüsünü paylaşarak, "Mars'ta ilk test sürüşümü yaptım. Tekerlek izlerimin başlangıcına bakıyorsunuz. Yapacak daha çok şey var" dedi.

Örnek Toplayacak

Perseverance’ın, planlanan görevi için bir yıl boyunca kaya ve toprak örneklerini toplayarak Dünya’ya getirmesi bekleniyor.

Uydu görüntülerinden 3.5 milyar yıl önce eski bir göl olduğu düşünülen ve Jezero krateri adı verilen bölgeye gönderilen Perseverance, Mars'ta geçmiş mikrobiyal yaşamın potansiyel kanıtı üzerine keşifler yapacak.

Perseverance'ın, karbondioksit açısından zengin Mars atmosferinin unsurlarını gelecekteki astronotlar için oksijen üretmesi üzerine bir deney yapması da planlanıyor.

 

mars perseverance jezero görüntü test sürüşü