Peşmerge 25 Kasım'da Kerkük'e Girecek

TAKİP ET

Peşmerge güçlerinin 25 Kasım'da Türkmen kenti Kerkük'e gireceği bildirildi.

Peşmerge güçlerinin Türkmen kenti Kerkük'e gireceği bildirildi. Bağdat yönetimi ve Erbil arasında yapılan anlaşmada bölgede IŞİD'in faaliyet gösterdiği ileri sürülerek Kerkük, Musul ve Diyala'ya Peşmerge güçleri yerleşecek. Müstafi Amiral Cihat Yaycı, Peşmerge'nin Kerkük'e 25 Kasım tarihinde gireceğini belirtti. Merkezi ordu ve peşmergenin ortaklaşa kurdukları iki tugayın bölgede faaliyet gösterecekleri belirtiliyor. 

Konuya ilişkin açıklama yapan eski Türkmen Cephesi lideri ve Kerkük Milletvekili Erşat Salihi, "Kerkük’e Peşmerge’nin dönüşü, eski günlere döneceğimizin habercisidir. Kerkük’teki seçim sonuçları, Kerkük’ün demografik yapısının değişmesine vesile olmamalıdır. Bağdat hükümeti, Kerkük’ü siyasi çıkarlarına alet etmemelidir" ifadelerini kullandı.

Salihi 27 Ekim'de yaptığı açıklamada "Başbakan Kazımi’nin Erbil ile anlaşması üzerine, Peşmerge’nin Kerkük’e dönmesini şahsım olarak asla kabul etmedim ve etmeyeceğim. Ancak bizi şaşırtan, Türkmen siyasetçi ve partilerin bu duruma sessiz kalmasıdır" demişti.

Türk Ocakları: Bu Teşebbüs Irak Anayasasına Açıkça Aykırı 

Türk Ocakları Genel Merkezi'nden konuya ilişkin yapılan açıklamada şu ifadelere yer verilmişti:

"Peşmerge güçlerinin Kerkük’e yerleştirilmesi hususunda IKBY hükümetini elinde tutan KYB ve bilhassa KDP’nin yıllardır süren ısrarlı talepleri doğrultusunda, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi ile merkezî Bağdat Hükümeti arasında, Türkmenler devre dışı bırakılarak kapalı kapılar arkasında bir anlaşmaya varıldığı öğrenilmiştir.

Anlaşma çerçevesinde; Peşmerge güçlerinin 20. Tugayının Irak Savunma Bakanlığı bünyesine alınması ve terörle mücadele bahanesiyle Kerkük şehri çevresine yerleştirilmesi hususunda mutabık kalındığı ifade edilmektedir.

Türk Ocakları olarak Irak Anayasasına aykırılığı açık olan bu teşebbüsün uygulamaya geçmesine izin verilmemelidir. Irak Türklüğünün varlık mücadelesi için hayatî önem arz eden bu meselede Irak Türkmen Cephesi’nin ve Irak Türklerinin yanındayız. Türk Devleti’nin bu gibi fırsatçı girişimlere duyarsız kalmayacağına ve gereken tedbirleri hayata geçireceğine inancımız tamdır."

Ümit Özdağ: Peşmerge Kerkük'e İntikam Almak İçin Dönecek

Konuya ilişkin açıklama yapan Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, "Peşmerge güçleri Kerkük'te Türkmen ve Araplar'dan intikam almak üzere kente döneceklerdir. Peşmergelerin güvenlik gücü olarak konuşlandırılması bölgede ve Kerkük'te yeni gerilimlere ve istikrarsızlıklara yol açacaktır. Bu tip hatalı uygulamaların, Irak'taki iç güvenlik sorunlarının artmasına neden olacağı da bir gerçektir" dedi.

Özdağ 21 Kasım'da bir Zafer Partisi heyetinin durumu yerinde görmek için Kerkük'e hareket edeceğini açıkladı.

Reşat Salihi: Yıl Sonuna Kadar Böyle Bir Girişim Var

TamgaTürk'e konuşan Kerküklü gazeteci Reşat Salihi, Cihat Yaycı'nın açıkladığı 25 Kasım tarihini neye dayandırdığını bilmediğini ancak peşmergenin yıl sonuna kadar Kerkük'e girmesi için bir girişim bulunduğunu söyledi.

Salihi TamgaTürk'e yaptığı açıklamada, "Irak Başbakanı Kazımi giderayak peşmergeyi Irak ordusunun bir koluna bağlamak suretiyle böyle bir oldu bitti yapmak istiyor, 2017'de Haşdi Şabi ve Irak ordusunun Kerkük'e girmesiyle kovulan peşmergeye şimdi masa başında Kerkük'ü vermek istiyor" ifadelerini kullandı.

Peşmerge 25 Kasım'da Kerkük'e Girecek türk ocakları erşat salihi musul ırak anayasasına açıkça aykırı