Polis Şiddetine Maruz Kalan Kadın Gazeteciler İçin İmza Kampanyası Başlatıldı

TAKİP ET

Gazetecilikte Kadın Koalisyonu, polis şiddetine maruz kalan kadın gazeteciler için imza kampanyası düzenledi. Kampanya metninde kadın gazetecilerin maruz kaldığı sözlü ve fiziksel şiddet anlatıldı.

Gazetecilikte Kadın Koalisyonu (CFWIJ), polislerin kadın gazetecilere yönelik saldırılarını gündemine aldı. Polislerin kadın gazetecilere karşı orantısız güç kullandığını belirten koalisyon konuya ilişkin bir rapor yayımladı. Raporda 2021 yılının ilk ayından bu yana Türkiye'de en az 44 kadın gazetecinin polislerin fiziksel şiddetine ve birçoğunun da sözlü şiddete maruz kaldığı ifade edildi.

Raporda 3 kadın gazetecinin evlerine yapılan baskınla, 13 kadın gazetecinin de sahada görev yaptığı sırada gözaltına alındığı kaydedildi. 

Kadın gazetecilerin polisler tarafından ezilmeye çalışıldığına dikkat çeken koalisyon, fiziksel ve sözlü şiddetin durdurulmasına yönelik bir imza kampanyası düzenledi. İmza metninde, "Türkiye’de hemen her gün kadın gazeteciler polis şiddetiyle karşı karşıya kalmaya devam ediyor. 2020’de kaydettiğimiz vakalara kıyasla bu yıl kadın gazetecilerin maruz kaldığı şiddet yüzde 158,82’lik bir artış gösterdi. Gazeteciler, haber yapmak için gittikleri alanlarda polis tarafından sözlü veya fiziksel tehdide ve şiddete maruz bırakıldı. 

2021’de ayrıca üç kadın gazeteci, mesleki faaliyetleri gerekçe gösterilerek gözaltına alındı. Evrensel Gazetesi Ayşen Şahin İstanbul’daki Boğaziçi Üniversitesi öğrenci protestolarını takip ettiği, Pınar Gayıp bünyesinde çalıştığı muhalif haber kuruluşu Etkin Haber Ajansı’nda (ETHA) çalıştığı için ve Jinnews muhabiri Beritan Canözer yazdığı bir haber nedeniyle evi basılarak gözaltına alınan gazeteciler arasında yer aldı. 

Ülkede kadınların halihazırda tehdit altında olan can güvenliği sahada da tehlikede. Kadın gazeteciler sahada yalnızca polisin orantısız gücüne maruz kalmadı, aynı zamanda gözaltına da alındı. Çoğu kadın gazetecinin kurumsal kartı, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından onaylı olmadığı gerekçesiyle basın kartı olarak kabul edilmedi. Bu bahaneyle alanda müdahale edilerek gözaltına alınmaları kolaylaştırıldı'' ifadelerine yer verildi.

EGM'nin Genelgesine de Değinildi

İmza metninde EGM tarafından yayımlanan genelgenin gazetecilere müdahalenin önünü açtığı ve çalışanların artık kendilerini güvende hissetmediği vurgulandı. Vatandaşları kadın gazetecilerin yanında olmaya davet eden metnin devamı şu şekilde:

''Gazeteciler haber takibi yaparken polis tarafından darp edilmekten, gazetecilik faaliyetlerinin ardından evlerinin basılmasından, sahada maruz kaldığı sözlü ve fiziksel tacizlerden, ekipmanlarının zarar görmesinden, gözaltına alınmaktan, polis şiddeti görmekten dolayı mesleğini yapamaz hale geliyor.

Tüm bu müdahalelere yönelik CFWIJ olarak yargı, devlet ve polis eliyle yalnızlaştırılmaya çalışılan kadın gazetecilerin yanında olmak için herkesi imza kampanyamıza davet ediyoruz. Kadın gazetecilerin alanda özgürce ve güvende olmasını talep ederken #GüvendeDeğiliz etiketiyle herkesi kadın gazetecileri desteklemeye, toplumsal farkındalık yaratmak için imza atmaya çağırıyoruz."

 

kadın koalisyonu gazeteci polis şiddeti fiziksel sözlü imza kampanyası