Politbüro Belgesi Sızdı: Sovyetler, Çernobil'den Gelen Etleri Rus Olmayan Milletlere Yedirmeye Çalışmış

TAKİP ET

Çernobil nükleer santralindeki facianın 37. yılında, SSCB Politbüro'nun radyoaktif etleri Moskova hariç diğer bölgelere dağıtma planını içeren bir belge ele geçirildi. Belgeye göre, radyoaktif etlerin özellikle Moldova, Transkafkasya, Baltık ülkeleri, Kazakistan ve Orta Asya'daki (Rus olmayan) yabancıların çocuklarına verilmesi öngörülüyordu.

Çernobil nükleer santralindeki facianın 37. yılında, SSCB Politbüro’nun radyoaktif etleri Moskova hariç diğer bölgelere dağıtma planını içeren bir belge ele geçirildi. Belgeye göre, radyoaktif etlerin özellikle Moldova, Transkafkasya, Baltık ülkeleri, Kazakistan ve Orta Asya’daki (Rus olmayan) yabancıların çocuklarına verilmesi öngörülüyordu.

Radyoaktif Etlerin Sosis Ve Konserve Yapılması Planlanmış

Belgede, Çernobil salınım izi üzerinde bulunan bölgeden gelen sığırların işlenmesi sırasında üretilen etin bir kısmının izin verilen normları aşan miktarlarda radyoaktif maddeler içerdiği belirtiliyor. Bu etlerin soğuk hava depolarında saklandığı ve bu yılın sonuna kadar 40 bin ton daha gelmesinin beklendiği ifade ediliyor. Belgede, SSCB Sağlık Bakanlığı’nın radyoaktif etlerin normal etle karıştırılarak sosis, konserve ve et yarı mamullerinin üretiminde kullanılmasını önerdiği de yer alıyor.

Radyoaktif Etlerin Dağıtımı İçin Bölgeler Belirlenmiş: Hedef Rus Olmayan Milletler

Belgede, radyoaktif etlerin gıda amaçlı kullanılabilmesi ve SSCB Sağlık Bakanlığı’nın gerekliliklerine uygun üretim yapılabilmesi için, kontamine olmamış etle on kat seyreltilmesi gerektiği de vurgulanıyor. Bu amaçla, Rusya Federasyonu’nun (Moskova hariç) çoğu bölgesinde, Moldova’da, Transkafkasya cumhuriyetlerinde, Baltık Devletlerinde, Kazakistan’da ve Orta Asya’da et işleme tesislerinde işlenmesinin organize edilmesi planlanıyor. Belgede, Ukrayna SSC ve Beyaz Rusya SSC Bakanlar Kurulları’nın radyoaktif etlerin ülkenin diğer bölgelerine gönderilmesini talep ettikleri de kaydediliyor.

Çernobil Faciasının 37. Yılı

Çernobil nükleer santralinde 26 Nisan 1986’da meydana gelen patlama sonucu büyük bir radyoaktif sızıntı yaşanmıştı. Facia sonucu binlerce insan hayatını kaybetmiş, milyonlarca insan sağlık sorunlarıyla karşı karşıya kalmıştı. Çernobil faciasının 37. yılında ortaya çıkan bu belge, SSCB’nin radyoaktif kirliliğin boyutunu gizlemek ve Rus olmayan bölgelere zarar vermek için nasıl bir politika izlediğini gözler önüne seriyor.

 

sovyetler birliği çernobil çernobil nükleer santrali rus olmayan halklar moskova sscb