Polonya: Almanya'dan İstediğimiz Savaş Tazminatı Konusunda Türkiye'yle de Görüşmeye Hazırız

TAKİP ET

Polonya Dışişleri Bakan Yardımcısı Arkadiusz Mularczyk, İkinci Dünya Savaşı'nda Almanya'dan gördükleri zararlar için tazminat talep ettiklerini ve bu konuda Türkiye dahil diğer ülkelerle görüşmeye hazır olduklarını açıkladı.

Polonya Dışişleri Bakan Yardımcısı Arkadiusz Mularczyk, İkinci Dünya Savaşı’nda Almanya’dan gördükleri zararlar için tazminat talep ettiklerini ve bu konuda Türkiye dahil diğer ülkelerle görüşmeye hazır olduklarını açıkladı.

Almanya’dan 850 milyar dolar istiyorlar

Mularczyk, yaptığı açıklamada, Polonya’nın Almanya’dan 850 milyar dolarlık tazminat istediğini ve bu konuda bir rapor hazırladıklarını söyledi. Mularczyk, raporun arkasındaki metodolojiyi Ukrayna ve Avrupa’daki ülkelerle tartıştıklarını belirtti.

Mularczyk, Almanya’dan tazminat isteme hakkının sadece Polonya’ya ait olmadığını, İtalya ve Yunanistan gibi ülkelerin de bu hakkı kullanabileceğini anlatmak için çalışmalarını sürdürdüklerini kaydetti.

‘Türkiye ile iletişim kanallarımız açık durumda’

Mularczyk, tazminat konusunu uluslararası alanda gündeme getirmek için gelecekte konferanslar düzenleyeceklerini ve yasal yolları araştırmaya devam edeceklerini ifade etti.

Mularczyk, Türkiye ile de bu konuyu konuşmaktan memnuniyet duyacaklarını belirterek, “Türkiye ile iletişim kanallarımız açık durumda ve Türkiye’den yetkililerle de bu konuyu konuşmaktan memnuniyet duyarız.” dedi.

‘Ukrayna’nın Rusya’ya karşı davalarına fayda sağlayabilir’

Mularczyk, Polonya’nın yürüttüğü çalışmaların Ukrayna’nın Rusya’ya karşı açacağı davalar için de bir örnek teşkil edebileceğine dikkati çekti. Mularczyk, “Şu anda Ukrayna’da yaşananlar - sivillerin anlamsızca öldürülmesi, çocukların kaçırılması, kaynakların çalınması, şehirlerin topyekun tahrip edilmesi - İkinci Dünya Savaşı sırasında Polonya’nın başına gelenlerdir. Tartışmamız doğrudan bugünle ilgilidir. Bunun varsayımsal bir uygulama olmadığını, gerçek hayatta uygulanabilecek bir şey olduğunu gösteriyoruz.” diye konuştu.

(AA)

polonya almanya ukrayna rusya savaş tazminatı