Polonya Başbakanı: Berlin, Moskova'ya Boyun Eğdi

TAKİP ET

Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki, Almanya'nın tüm uyarılara rağmen kendini Rus doğalgazına bağımlı hale getirdiğini söyledi.

Alman Der Spiegel dergisine konuşan Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki, "Avrupa’ya büyük zarar veren enerji politikalarına karşı Berlin’in eylemsizliğinin, Almanya ile ittifakın değerini ciddi bir şekilde sorgulattığını" belirtti.

Ülkesinin, Rus saldırısına uğrayan Ukrayna’nın en güçlü destekçileri arasında yer aldığını, buna karşın Almanya’nın tutumunun "büyük hayal kırıklığı yarattığını" söyleyen Morawiecki, şu ifadeleri kullandı:

"Berlin, Polonya’nın Rus enerjisine, özellikle de Kuzey Akım 1 ve 2 hatlarına bağımlılık konusunda uzun süredir yaptığı uyarıları görmezden geldi. Ukrayna, savunma konusunda Almanya’ya bağımlı olması halinde var olamayacaktır.

Almanlar Rusya Dosyasını Açtı: Putin'in Almanya'daki Ajanları

Polonya, Almanya'da 2. Dünya Savaşı Tazminatı İstedi

Almanlar, Moskova’ya karşı her zaman çok uzlaşmacı oldular, Rusya’ya boyun eğdiler. Ancak biz, Rusya’ya yönelik tüm uyarılarımızda haklıydık. Şimdi sesimizin eskisinden çok daha fazla duyulduğu aşikar."

Morawiecki, AB’nin Ukrayna’ya sağladığı mali desteğin çok yavaş verildiğini vurguladı.

Polonya Başbakanı ayrıca Brüksel’in, hukukun üstünlüğünün tehdit altında olduğuna dair "yanlış argümanlarla" Polonya’ya yönelik 35 milyar avroluk fonu dondurmasına ilişkin eleştirilerini de dile getirdi. 

Polonya’nın, İkinci Dünya Savaşı’ndaki kayıpları nedeniyle Almanya’dan tazminat alma planı konusuna değinen Morawiecki, "Berlin’de görüşmeler yapmak, kurbanların yarısından çoğu Yahudi kökenli olduğu için görüşmelere İsrail temsilcilerini de davet etmek istiyoruz." ifadesini kullandı.

polonya polonya başbakanı Mateusz Morawiecki Berlin moskova