Polonya'da Polis, Cumhurbaşkanlığı Sarayını Basıp İki Milletvekilini Gözaltına Aldı

TAKİP ET

Polonya'da polis dün akşam Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na baskın düzenleyerek eski İçişleri Bakanı ve yardımcısını gözaltına aldı.

2007 yılında yolsuzluk mücadele bürosunun başında bulunan eski bakan Mariusz Kaminski ve yardımcısı Maciej Wasik, 'görevi kötüye kullanmak' ve 'yolsuzluğa azmettirmek'  suçlamasıyla 2 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

Pazartesi akşamı Polonya mahkemesi, Kaminski ve Wasik'in gözaltına alınması için emir çıkardı. Buna rağmen Başkan Duda, salı sabahı iki ismi de danışmanı olarak yemin etmesi için Başkanlık Sarayı'na davet etti. Cumhurbaşkanı Duda'nın saraydan ayrılmasını bekleyen polis Duda'nın ayrılmasının ardından içeri girerek iki vekili gözaltına aldı.

Gözaltıların ardından ilk mesaj görevdeki İçişleri Bakanı Marcin Kierwinski'den geldi. Kierwinski, sosyal medya hesabında yaptığı paylaşımda "Herkes kanun önünde eşittir" dedi.

Yeni ve Eski Hükümet Arasındaki kriz Büyüyor

Olay, Duda'nın destek verdiği ve aralık ayında 8 yıllık iktidarı kaybeden muhafazakar Hukuk ve Adalet Partisi (PiS) ile yeni Başbakan Donald Tusk arasında büyüyen rekabetin son halkası oldu. Ekim ayında gerçekleşen seçimleri beklenmedik şekilde kazanan AB yanlısı Tusk hükümeti, devletin kritik kurumlarında, medya ve yargıda sert muhalefeti sürdüren PiS destekçilerini tasfiye etmeye çalışıyor.

Parlamento Başkanı Szymon Hołownia ise durumu "çok büyük bir anayasal kriz" olarak niteledi. 

Gözaltıların ardından PiS destekçileri, Başkanlık Sarayı önünde eylem yaptı. Gözaltına alınan vekillerinde 'diktatörlükle' suçladıkları hükümeti protesto etmek için cezaevinde açlık grevine başladığını belirtildi.

polonya gözaltı polis