Polonya, Gazprom Hisselerine El Koydu

TAKİP ET

İşgalci Rusya'nın enerji şirketi Gazprom'un Yamal-Avrupa doğalgaz boru hattındaki hisselerine Polonya tarafından el koyuldu.

İşgalci Rusya'nın enerji şirketi Gazprom'un Yamal-Avrupa doğalgaz boru hattındaki hisselerine Polonya tarafından geçici olarak el koyuldu. 

Anadolu Ajansı'nın Polonya resmi haber ajansı PAP'tan aktardığı habere göre, karar Polonya Kalkınma ve Teknoloji Bakanı Waldemar Buda tarafından alındı.

Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, "Polonya hükümeti, Gazprom'un Yamal-Avrupa doğalgaz boru hattındaki hisselerini geçici olarak devraldı" ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada bu kararın Polonya'nın altyapısının güvenliği için önemli olduğu vurgulanırken bunun aynı zamanda işgalci Rusya'nın Ukrayna'ya karşı saldırganlığına bir yanıt olduğuna dikkat çekildi.

Görüşleri aktarılan Bakan Buda, "Polonya, Rus saldırganlığının sonuçlarına karşı koymak ve aynı zamanda Rus sermayesini ve Rus etkilerini ortadan kaldırmak için her şeyi yapıyor. Polonya anayasasına göre kamulaştırma mümkün değil, bu nedenle İçişleri ve İdare Bakanlığı ile birlikte geçici kayyum sağladık" dedi.

Avrupa'ya Rus gazını taşıyan hatlardan birisi olan Yamal-Avrupa boru hattının Polonya'daki sahibi olan EuRoPol Gaz şirketinin hisselerinin yüzde 48'i işgalci Rusya'nın enerji şirketi Gazprom'a, yüzde 48'i Polonyalı kamu iktisadi teşekkülü PGNiG'e, yüzde 4'ü ise Polonyalı petrol şirketi PKN Orlen'e ait.

polonya gazprom gazprom hisseleri yamal avrupa doğalgaz boru hattı el koyma